Богородичні свята: Успіння Пресвятої Богородиці. Чому різні назви?

Успінням закінчується земне життя Пресвятої Богородиці і починається слава на небесах. За переданнями, третього дня сам Ісус Христос явився видимо з хорами ангельськими і архангельськими, щоб забрати свою матір з нетлінним тілом і душею на небо.

У східній Церкві свято відзначається 28 серпня, називається Успінням Пресвятої Богородиці і Приснодіви  Марії, наголошуючи на тому, що Богородиця безболісно заснула, перейшовши від життя до життя вічного. Назва відображає християнське ставлення до смерті. Смерть – це не остаточний кінець, а тимчасовий сон, перехід у інший стан, до часу другого пришестя, коли Ісус Христос буде судити живих і мертвих.

Свято належить до дванадцяти найбільших християнських свят.

У латинській Церкві свято називається Внебовзяттям Пресвятої Діви Марії і акцентує увагу на славі і місці, де опинилася Богородиця після смерті – місці на небі, поруч зі своїм Сином.

Тропар свята говорить про велику надію людей на заступництво Матері Божої: «Ти в Різдві зберегла дівицтво, а в Успінні не оставила світу, Богородице, і перейшла від життя до життя, будучи матір’ю життя. І молитвами Твоїми визволяєш від смерті душі наші».

Церква Успіння Пресвятої Богородиці, м.Коломия. Івано-Франківська обл.
Церква Успіння Пресвятої Богородиці, м.Коломия. Івано-Франківська обл.

Звідси ті чисельні молитви, чудотворні ікони, з’явлення, пісні у всьому світі. Народ Божий любить ту, на яку дивиться як на взірець християнки, взірець матері, взірець служіння Богу.

У празник Успіння християни обов’язково ідуть на Святу Літургію. У церкві, перед виставленою плащаницею Богородиці прийнято бити поклони.

Перед іконою Успіння моляться за рідних, особливо за дітей.

Цього дня освячують різне зілля і лікувальні трави.

Схожі статті

Сильні молитви до Пресвятої Богородиці за здоров’я мами: молися тривало і з вірою в серці

Молитви дуже часто справді допомагають у важких життєвих ситуаціях, коли здається, що вже нічого не допоможе. Коли вже немає на що розраховувати, помоліться до Богородиці.

Сильні молитви за здоров’я мами: до Господа, Богородиці, Пантелеймона Цілителя і Ангела-Хоронителя

Молитва – це найсильніший засіб, який може допомогти в будь-якій скруті. А молитва за здоров'я мами – найкращий спосіб висловити їй свою любов і турботу та попросити Бога про її зцілення.

Молитви, які допомагають та захищають у важких ситуаціях на війні солдат та громадянських людей. Читайте з вірою!

Батько, Твоє слово каже, що воїн, покликаний на війну, повинен сміливо бити ворога та захищати Україну. Воїнові треба захищати свій будинок, свою сім'ю. Господи, допоможи мені в цьому. В ім'я Ісуса, амінь.