Коли будуть батьківські суботи у 2024 році: дати поминальних днів зсунулися, а традиції залишилися

Православним українцям розповіли, скільки батьківських субот очікується наступного 2024 року. На що варто звернути свою увагу, яких заборон дотримуватися та до яких обрядів долучитися?

Батьківські суботи, або дні поминання померлих предків, проходять щороку кілька разів на рік. Їх дати змінюються залежно від днів Великодня та Великого посту.

Коли будуть батьківські суботи у 2024 році

Яке церковне свято відзначають віряни 8 травня
Коли будуть батьківські суботи у 2024 році

Поминальні дні церква проводить панахиди за померлим батьком чи матір’ю, називаються батьківськими суботами. З біблійних часів субота вважається днем ​​тиші та спокою і якнайкраще підходить для молитов. Цього дня тижня згадують про покійних, відвідують храми та цвинтарі, влаштовують поминальні обіди.

Прийнято відвідувати цвинтарі, прибиратися на могилах, проводити день у тиші, молитися, а також згадувати тих, кого немає в живих, організовуючи поминальні обіди.

З семи батьківських субот – три випадають на другий, третій та четвертий тижні Великого посту. Однак у цей час заупокійні літургії не проводяться.

Перша така субота буде 9 березня – М’ясопустна батьківська субота, 30 березня – субота другого тижня Великого посту, 6 квітня – субота третього тижня Великого посту, а 13 квітня – субота четвертого тижня Великого посту.

14 травня буде Радониця, після Великодня. На цвинтар можна взяти паску, або інші частування, поклавши все на могилу. 22 червня – Троїцька батьківська субота, коли прийнято сіяти свіжу зелень. 2 листопада буде Дмитрівська батьківська субота.

У ці дні в храмах відбуваються панахиди, вранці в суботу – літургія, після чого прийнято вирушати на цвинтар, а потім приймати поминальну трапезу. Відвідування цвинтаря на розсуд віруючих.

У батьківські суботи заборонено займатися домашніми справами. Навести лад у будинку слід заздалегідь, а всі важливі справи по господарству відкласти на потім. Під час поминального вечері не можна вдаватися до веселих веселощів і вести порожні розмови. Також варто відмовитися від шкідливих звичок.

Також варто звернути свою особливу увагу на благодійність та допомогу нужденним. Це робиться за бажанням, але рекомендується церквою.

Схожі статті

В жодному разі не позичайте курячі яйця: що кажуть народні прикмети і що ще ніколи не можна позичати

Сьогодні ми розкриємо вам кілька народних прикмет, які на власному досвіді перевіряли наші предки. Як кухонні продукти та домашні речі не варто позичати іншим та чому?

Китайський Новий рік 2024: традиції та забобони, яких слід дотримуватися, щоб привернути у своє життя удачу

10 лютого Азія святкує Китайський Новий рік. Це особливий день у культурі та усіх можливих традиціях, вчених та навіть філософських течіях. І що цікаво, він переплітається навіть з нашими традиціями.

Всього одне слово потрібно сказати 40 разів у Великдень – воно принесе достаток. Прикмети 16 квітня

Існує безліч прикмет, щоб привернути достаток та удачу. Особливу силу вони набувають у свята. Що необхідно робити у Великдень, щоб цей день приніс благо?

Як пофарбувати яйця на Великдень: ТОП-3 оригінальних способи фарбування крашанок у святковий кошик

Одна із найкращих традицій Великодня — це фарбування яєць. Часто люди обирають найпростіший варіант оздоблення — наклеїти наліпку. Сьогодні ми поділимось цікавими та креативними способами прикрашання яєць.

Водохреща 19 січня 2023 року: навіщо пірнати в ополонку на свято Хрещення Господня та що не можна робити

А той третій празник – Свято Водохреща: як українці з давніх-давен відзначали велике свято Хрещення Господнього – звичаї та традиції, характерні нашому народу

П’ятниця 13 серпня 2021: що не можна робити у цей день, прикмети та ритуали на виконання бажань

П'ятниця 13 серпня стане першим містичним днем ​​у 2021 році. Його одночасно і бояться, і вірять, що він може виконувати бажання.