2 січня 2021 – яке сьогодні свято, що можна та чого не можна робити в цей день

Цього дня православні християни вшановують відразу двох святих і починають готуватися до Різдва.

2 січня – другий день нового року за григоріанським календарем.

З іменинами цього дня вітають Гнатів, Данилів, Іванів, Георгіїв та Юріїв.

Також у цей день православні християни вшановують Іоана Кронштадського та моляться до Ігнатія Богоносця. На їхню честь у храмах служать молебні та проводяться хрестні ходи.

Особливу увагу 2 січня віряни приділяли захисту будинків від злих сил.

Святий Іоан Кронштадський
Святий Іоан Кронштадський

Цього дня господарі починали активний етап підготовки до святкування Різдва. Зокрема, на Західній Україні існувала давня традиція різати свиней для святкового столу саме 2 січня. Вони вірили, якщо зробити це в інший день, то м’ясо зіпсується. Також іноді жителі Зіхідної частини України вдавалися до ворожіння на внутрішніх органах свиней, проте така практика не була дуже поширеною.

У цей час старші жінки, яким цього дня категорично заборонялося прати та прясти, присвячували час підготовці будинку до свята Різдва, а також пекли святкове печиво.

У дівчат та хлопців існували свої традиції цього дня. Дівчата, збираючись разом, виготовляли хатні прикраси, які були важливим атрибутом та невід’ємним елементом різдвяних свят. При цьому найчастіше вони робили так звані “голубці” у вигляді птахів. Для цього брали шкарлупку від яйця. проколювали у нійдва отвори, крізь які протягували кольоровий папір.

А хлопці в цей час готувалися до вертепів: шили костюми, вчили пісні, виготовляли Зірку.

Прикраса Різдвяний павук
Прикраса Різдвяний павук

За погодою 2 січня наші предки визначали якою буде погода в серпні, а також який буде врожай наступного року. Цього дня наші предки струшували сніг з дерев та кущів. Вони вірили, що скільки снігу вдасться струсити. таким буде і врожай. Особливу увагу приділяли 2 січня яблуням, тож друга його назва “яблучний день”.

Якщо цього дня на деревах помічали іній, то погода мала бути ямною.

Проте це була лише одні з небагатьох прикмет, на які цього дня звертали увагу пращури.

Також вони часто спостерігали за небом, зокрема за кольорами під час заходу сонця. Якщо цього дня вечірнє небо було рожевого кольору, а на ранок воно ставало сірим і похмурим, вважалося, що день буде ясний, а ввечері віятиме слабкий вітер.

Але якщо на вечірньому небі переважали яскравий жовтий, золотистий, рожевий, зеленуватий тони, то чекали сухої та вітряної погоди.

Якщо ж цього дня помічали, що хмари йдуть проти вітру, то це обіцяло сніг. При цьому білі хмари віщували вітряну погоду, а білі – теплу.

Пращури слідкували не лише за небом та сніговим покривом, а й за бурульками. Якщо до Різдва їх багато, то для них це було ознакою до гарного урожаю ярих культур, зокрема ячменю.

Не забували наші предки і про братів менших. Якщо цього дня вони чули голосний щебіт синиць, то готувалися до настання довгих холодних днів.

Загалом цього дня намагалися скласти прогноз на серпень. Предки вірили, якщо цього дня на вулиці сльота і хуртовина, то останній місяць літа буде холодним і дощовим, а якщо погода 2 січня морозна і ясна, то серпень обіцяв бути спекотним і сонячним.

Схожі статті

Яке церковне свято 12 квітня 2024 – все про цей день, що не можна робити та яким прикметам можна довіряти

Яке свято 12 квітня 2024? Дізнайтеся в нашому матеріалі, що це за день, які прикмети можна розпізнати, яких традицій дотримуються віряни та чого уникають.

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.

9 квітня: церковне свято сьогодні, кого вшановують, з чим бути обережним цього дня – не проливайте воду

Щоб дізнатися, яке церковне свято 9 квітня, ознайомтеся з нашою статтею. Чого не варто робити в цей день, чого уникати, а що навпаки приверне в майбутньому удачу?

Яке церковне свято 7 квітня 2024 року: День ангела, прикмети, традиції і що не можна робити в цей день

Церковне свято 7 квітня 2024 року можна дізнатися в нашому матеріалі. Що можна робити в цей день, і чого робити категорично не варто, повір'я та забобони.

Церковне свято 6 квітня 2024 року: в кого іменини, народні прикмети, і чого не можна робити в цю суботу

Церковне свято 6 квітня 2024 року можна дізнатися різними способами, але найкращий помічник у цьому – звичайний церковний календар. Усі деталі в матеріалі.