Щедрий Вечір або свято Меланки 13 січня 2021: традиції, прикмети, що можна і чого не можна робити в цей день

Цього дня віряни святкують Щедрий вечір і вшановують преподобну Меланію.

13 січня – тринадцятий день нового року за григоріанським календарем.

Цього дня відзначають надвечір’я Нового року за Юліанським (церковним) календарем. В Україні його називають Щедрим Вечором або святом Меланки. Також на цей день випадали іменини у власників імен Давид, Йосип, Меланія, Михайло, Петро та Яків.

Увечері 13 січня всі йдуть до церкви, аби подякувати Богові за вдалий минулий рік і попросити щастя та успіху на наступний.

За давніми традиціями, господині цього дня, так само, як і на Свят-вечір, готували святкову вечерю. Проте на цей вечір, крім традиційних куті та узвару готували багато смачних не пісних страв. В народі його ще називали багатою кутею.

Щедрий Вечір або Багата кутя
Щедрий Вечір або Багата кутя

З вечора починали ходити щедрувальники, співаючи святкових пісень, і водили “козу”. “Козою” зазвичай був не хтось один, а всі по черзі. Крім неї, з щедрувальниками завжди ходив козовод і “кіт”. Останнім зазвичай був найменших хлопець з ватаги.

Приходячи до будинку, годилося тричі попросити господарів пустити щедрувальників. після цього вони співали обрядових пісень.

Незаміжні дівчата ж цього вечора здебільшого ворожили на майбутнього нареченого. Або йшли в гості до знайомих хлопців.

Звичайно, що 13 січня віряни дотримувалися певних заборон. Зокрема, не можна було лаятися, лихословити, а також думати про погане.

Під забороною була і будь-яка важка робота. За давніми повір’ями, не можна було, щоб цього дня у помешканні лишалися старі речі.

На Щедрий Вечір або Маланки водили Козу
На Щедрий Вечір або Маланки водили Козу

Не можна було цього дня шити або пересаджувати квіти.

Існував також ряд заборон щодо їжі. Наші пращури вірили, що цього дня краще не їсти м’ясо риби або птиці, оскільки вірили, що вони заберуть щастя та удачу з дому. А от м’ясо свині навпаки, дозволяли, бо вірили, що тоді в родині і помешканні залишиться все хороше.

Щоб не позбутися щастя, наші предки не радили також у цей вечір виносити сміття.

Крім цього, 13 січня краще було не давати і не брати гроші у борг, щоб весь наступний рік не прожити у боргах.

Аби уникнути розчарувань та сліз у наступному році, на Старий новий рік не можна було рахувати дрібні гроші.

Гарною прикметою і запорукою всього хорошого у Новому році була і щедра зустріч коладників.

13 січня не забували стежити і за погодою. Якщо цього дня була хуртовина, то готувалися до гарного врожаю горіхів. А от зоряна ніч була вірною ознакою до багатого врожаю ягід та грибів.

Туман цього дня вважався гарною прикметою, адже обіцяв щастя та добробут у наступному Новому році.

Так само гарною ознакою було і сонце, що стояло високо. Це було знаком для садівникам на багатий врожай фруктів.

Крім того, якщо цього дня спостерігалася відлига, то все літо обіцяє бути дощовим. А от молодик у ніч на Святого Василя віщував відсутність весняної повені.

Схожі статті

Коли і як святкують Різдво в Україні 2023-2024: основні дати за старим і новим календарем, традиції

Розповідаємо, коли святкують Різдво у 2023 році в Україні, які існують різдвяні традиції, заборони. Також дізнаєтеся, коли Різдво перенесли на 7 січня, про страви на Святвечір та інші цікаві факти.

10 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олена Кравець та Ілона Гвоздьова приймають вітання

Іменини – особливий день для кожного вірянина та людей, які святкують своє свято за правилами та традиціями. Дізнаємося, хто 10 серпня може приймати вітання та подякувати ангелу-охоронцю за свій захист.

7 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олександр Пікалов та Анна Кошмал приймають вітання

Церковний календар підкаже, як назвати дитину, яка народилася в певний день, адже, якщо дати малюку ім'я зі списку іменинників, то тоді вірилося, що він матиме ще більший захист з небес.

6 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Анатолій Анатоліч та Христина Соловій приймають вітання

Існує достатня кількість людей, які не беруть до уваги правила святкування Дня ангела, а отже по-справжньому не зможуть провести своє свято за всіма церковними обрядами.

5 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Андрій Данилко та Віталій Козловський приймають вітання

У сучасних реаліях багатьом громадянам здається свято День ангела не дуже важливим у їхньому житті, однак не варто забувати про нього, адже так ви маєте змогу попросити в ангела-охоронця про ще більший захист.

4 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олексій Потапенко та Марія Єфросиніна приймають вітання

День ангела – світле християнське свято, яке кожного дня мають представники різних імен, що відзначається в день пам'яті святого, чиє ім'я носить людина.