20 січня 2021 – яке сьогодні свято, що можна та чого не можна робити в цей день

20 січня - другий день після свята Водохреща, день вшанування пам'яті Іоанна Хрестителя і двадцятий день нового року за григоріанським календарем.

На 20 січня припадають іменини у Опанаса, Афанасія, Василя та Івана. Цього дня православні християни відзначають Собор святого Іоанна Хрестителя.

Саме він свого часу охрестив Ісуса Христа і вважається другим за величиною святим після Діви Марії. Його ще називають Іоанн Предтеча. Іоанн, Йоан, а на його честь протягом року відзначається аж 6 церковних свят. Найважливішим для християн східного обряду вважається Різдво Іоанна Предтечі (Хрестителя), яке святкують 7 липня.

В день Іоанна Хрестителя дозволяється займатися рукоділлям, але вже після того, як ходили до церкви на службу.

20 січня вшановують Іоанна Хрестителя
20 січня вшановують Іоанна Хрестителя

Після 20 січня починався період весіль та співів, який тривав кілька тижнів. Це була остання нагода розважитися перед Великим постом, який тривав до Великодня.

Цього дня у православних християн був звичай згодовувати рештки зі святкового столу домашнім тваринам.

Дозволялося цього дня вживати спиртне, проте закликали до дотримання міри. Пращури вважали, якщо цього дня випити, то весь рік пройде без смутку та сліз. це саме стосувалося і тих дівчат, які готувалися до заміжжя.

Крім того, гарнрою прикметою цього дня було побачити в помешканні мишу,яка була символом поповнення у родині.

існувало ще багато прикмет. які стосувалися молоді. Зокрема, якщо 20 січня у самотніх хлопців та дівчат гарний апетит, то це свідчило про те. що кохана людина сумує за ними.

Крім дозволів, на день Іоанна предтечі існував і ряд заборон. Зокрема, аби не зазнати обману, цього дня не можна було вмиватися.

Також під забороною було приймати подарунки від сторонніх. Особливо сувора заборона цього дня накладалася на важку роботу та хатні справи. Цього дня продовжувала діяти і традиційна для всіх свят заборона ла сварки та лихослів’я.

За погодою на Іоанна Хрестителя пращури намагалися довідатися про те, чого чекати на масляну та яким буде врожай. За віруваннями, на Масляну мали бути вітри та сніг, якщо на Іоанна була заметіль. При цьому, ясний день 20 січня ознаменовував посушливе літо. А от дощ чи туман цього дня обіцяли багатий урожай хліба.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.