Подвійне свято 22 січня 2021 — день Соборності України та Іона-чудотворця: що можна і чого не можна робити

22 січня українці святкують відразу два свята, релігійний день вшанування Іона-чудотворця і Пилипа та цивільне День соборності України.

22 січня – 22-ий день нового року за григоріанським календарем і подвійний привід для святкувань.

Цього дня іменини відзначають власники імен Петро, Пилип, Антоніна, Пахом та Захар.

Віряни у цей день вшановують пам’ять відразу двох святих: Іона-чудотворця та Пилипа. За народними віруваннями 22 січня слід було підготувати помешкання до приходу весни, тож намагалися все полагодити і позбутися непотребу.

Ікона Іона Київського
Ікона Іона Київського

Крім цього, наші предки вірили, що цього дня не можна пришивати гудзики, оскільки є ризик не позбутися старих проблем. Також на цей день планували похід у лазню, щоб налаштуватися на робочий лад.

Слід було 22 січня дотримуватися помірності у їжі та споживанні алкоголю. Крім того, не можна цього дня виганяти на вулицю котів.

Як і у будь-який інший святковий день, не можна було лихословити, сваритися і налаштовуватися на погані думки.

Крім церковного, на 22 січня припадало іще одне свято, День соборності України. Цей день ознаменувався підписанням у 1919 році “Акту злуки”, за яким всі українські землі об’єдналися в одну державу.

Живий ланцюг на День соборності України
Живий ланцюг на День соборності України

Офіційно в Україні це свято почало відзначатися у 1999 році за указом тодішнього Президента України Леоніда Кучми. Але у 2011-му його скасували і натомість встановили День соборності і свободи України. Проте, через три роки, а саме у 2014 році, свято повернули у його першопочатковому варіанті.

Однією з традицій цього свята стало формування “живого ланцюга”, яку було започатковано 22 січня 1990 року. А з 2000-го таку акцію щорічно влаштовують на мості Патона у Києві.

Загалом ця дата вважається першою датою проголошення Незалежності України. Сам “Акт злуки” було підписано за рік до його проголошення на Софіївській площі у Києві. Це стало початком святкування Дня соборності і закріпило його дату, яка не змінюється і досі.

 

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.