23 січня 2021 – день пам’яті Пратулинських мучеників: що можна та чого не можна робити в цей день

23 січня віруючі України відзначають відразу два свята. Цього дня віряни шанують Пратулинських мучеників та Григорія Літовказівника

23 січня іменини святкують Анатолії, Арсенії, Григорії, Зіновії, Макари, Маркіяни, Павли, Пахоми, Петри та Феофани.

На цю дату припадає важливе для українських греко-католиків свято – вшанування пам’яті Пратулинських мучеників. Так називають 13 греко-католицьких мирян, яких 24 січня 1874 року розстріляли царські солдати. Причиною цьому стала їхня відмова передавати свою церкву у селі Пратулин православному священнику.

Православні християни цього дня вшановують Григорія Нісського, відомого в народі як Григорій Літовказівник.

Григорій Літовказівник
Григорій Літовказівник

Цього дня наші предки гадали на погоду на літо, готували страви-обереги, робили заговори. До того ж вони вірили, що загадане цього дня бажання обов’язково здійсниться.

За віруваннями наших пращурів сьогодні можна було запрошувати в дім гостей. Вони вважали, що чим більше людей прийде в гості, тим щасливішим буде весь наступний рік.

Вважалося, якщо цього дня вся родина збереться разом і повечеряє стравою з яловичини абьо свинини, то весь рік родину оминатимуть хвороби.

А от крихти викидати заборонялося. З повір’ями, людина, яка так зробить, весь наступний рік потерпатиме від нещасть і хвороб. Тоді як той, хто збере і з’їсть крихти, буде весь рік здоровим.

А от від позичання грошей цього дня слід відмовитися. Так само цього дня не слід братися за важку хатню роботу.

Вважалося, якщо у цей день підстригтися, то можна позбутися удачі на весь рік. Крім того, цього дня заборонялося лихословити та погано думати про інших людей.

Особливо забобонні не радили увечері 23 січня виносити сміття, аби разом з ним не винести з дому щастя.

Пратулинські мученики
Пратулинські мученики

Предки вважали, якщо у полі обійти тричі стіг сіна, то наступного року на родину чекає фінансове благополуччя. А щоб гризуни не наближалися до запасів сіна, біля нього клали стогів коровай, подарунок для духа-стоговика, щоб він охороняв запаси.

Не радили наші пращури цього дня і вживати багато спиртного. За повір’ями, не мождна було цього дня також ворожити та зазирати у майбутнє. А українські святкові ворожіння були найчастіше пов’язані саме з цим обрядом.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.