26 січня 2021 – яке сьогодні свято: що можна та чого не можна робити в цей день

26 січня - 26-ий день нового року за григоріанським календарем та важливе християнське свято вшанування мучеників Єрмила та Стратоніка Синигидонских.

На 26 січня випадають іменини у власників імен Петро, Юхим, Яків, Максим, Єлизар, Панас, Никифор, Никодим, Пахом та Єрмил.

У народі день пам’яті великомучеників Єрмила та Стратоніка Синигидонских відомий як Єрмолов день. За переказами, святий Єрмил був дияконом міста Сингідон. Проте за християнську віру був спершу ув’язнений, а потім втоплений у річці. Така ж доля спіткала і його тюремника Стратоніка. Він, переживаючи за товариша, виказав свою причетність до християнства і теж був втоплений.

26 січня - день пам'яті мучеників Єрмила та Стратоніка Синигидонских
26 січня – день пам’яті мучеників Єрмила та Стратоніка Синигидонских

За віруваннями наших пращурів, цього дня слід залишатися вдома через значні холоди і можна підхопити якусь хворобу. Існувала навіть приказка, що “Ярема на печі — хворобу здолай і більше не хворій”.

У цей день вважалося гарною прикметою покласти в ліжко до дитини кота. За віруваннями наших предків це принесе їй гарний сон на весь наступний рік. Крім того вважалося, що коти відганяють нечисту силу. Єдине, чого треба було обов’язково дотримуватися, так це не пускати до дитячого ліжка чорного кота.

Особливро шанобливо ставилися до котів
Особливро шанобливо ставилися до котів

Для наших предків цей день був присвячений особливій повазі до тварин, особливо котів. Вони вважали, якщо образити кота, то можна отримати сім років нещасть. При цьому спостерігали і за поведінкою тварини. Здавна вважалося, що найкраще місце для ліжка вдлома – місце, куди лягає тварина.

Зазвичай наші предки надавали значної уваги сновидінням. Проте вони вважали сни у ніч з 25 на 26 січня і сни власне 26 січня не вартими уваги.

Також вважалося, що на Яреми не можна спати з котами, адже можна втратити розум. Проте дітей це не стосувалося.

 

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.