3 лютого 2021 – яке сьогодні свято: що можна та чого не можна робити в цей день

У третій день другого місяця нового року православні віряни вшановують пам'ять Максима Грека. Цього дня люди шукали поради у природи.

3 лютого православний світ вшановує пам’ять релігійного публіциста і перекладача Максима Грека. Його прізвище походить від місця народження святого, Греції. Відомим Максима Грека зробив переклад Псалтирів російською мовою.

Вважалося, що святий був заступником вдів, сиріт і допомагав вирішити всі проблеми. Тож  цього дня віруючі йшли до церкви і молилися йому, просячи допомоги у складній ситуації.

У цей день іменини святкують власники католицьких та православних імен Святий Власій, Блажей, Блажея, Целерин, Целерина, Іполіт, Іполіта, Гнат, Іван, Клавдія, Офелія, Оскар, Стефан, Телімена, Лаврентій, Агнія, Ганна, Євген, Іван, Ілля та Максим.

3 лютого віряни вшановують пам'ять Максима Грека
3 лютого віряни вшановують пам’ять Максима Грека

У народі свято Максима Грека ще називали святом Максима-розрадника. За народними віруваннями, якщо у людини є якась проблема або щось її дуже тривожить, вона мала піти до лісу, знайти березу і розповісти їй усе, що хвилює. При цьому, наші предки вірили, що дорогою додому до людини має прийти вірне рішення.

Також вважалося, якщо зробити щось хороше на Максима Грека, то добро обов’язково повернеться до того, хто його зробив.

Прикмети та традиції на Максимов день
Прикмети та традиції на Максимов день

Пращури вірили, якщо 3 лютого подружжя візьметься за руки і разом струсить сніг з дерева у дворі, то їм весь рік посміхатиметься удача.

Попри те, що цього дня було багато прикмет на удачу, проте існували і певні заборони. Зокрема, цього дня не можна було пришивати гудзики. Предки вірили, що таким чином не вдасться позбутися всіх проблем.

Не можна було також лаятися, лихословити і сваритися. Але ця заборона стосувалася усіх церковних свят.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.