Свято 28 липня 2021 року: день хрещення Київської Русі-України – що можна і чого не можна робити

У 988 році держава князі Володимира прийняла Християнство.

У Києві збереглася місцевість, де князь Володимир похрестив знать та іменитих киян, які захотіли стати християнами. Знаходиться воно прямо під пам’ятником правителю. Це місце, де річка Почайна впадає у Дніпро (Поділ, біля Поштової Площі).

Князь Володимир

Є легенда, що Володимир тривалий час не міг визначитися, яку ж релігію обрати для своєї держави. Мусульманство йому сподобалося суворими звичаями, але багатоженство не вписувалося у слов’янський менталітет, а юдаїзм був би не зрозумілим для мешканців його держави.

Правитель послідував прикладу своєї бабусі княгині Ольги, яка їздила до Візантії, аби довести свою відданість Сину Божому і обрав християнство. З прийняттям нової віри на Русі поширилася писемність. Володимир закладав школи, будував церкви спершу в Києві, а згодом по інших містах. Крім цього могутня Візантія стала вірним союзником держави нашого князя.

Що заборонено робити 28 липня?

Хрещення Володимира

На велике свято, яке ознаменувало прихід нової культурної та духовної ери у слов’янське життя, заборонено займатися важкою працею та влаштовувати сварки.

Можна долучитися до хресного ходу у Києві або у вашому місті, якщо церква такий влаштовує. Бажано піти до святого місця та помолитися.

Пращури вірили, що у цей день не можна розпалювати вогнище. Вочевидь це пов’язано зі згадками про язичницькі традиції. Також не можна дивитися у люстерко до світанку.

Не рекомендують 28 липня також займатися садівництвом та прибиранням вашого городу.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.