Свято 3 серпня 2021 року: що можна та не можна робити у день пам’яті київського святого Онуфрія

Є небагато днів, коли православна церква згадує святих, які творили чудеса в Україні. 3 серпня - особливе для нас свято.

Кожен день православного календаря – особливий. Загалом ми вшановуємо пам’ять святих, які жили і проповідували вчення Спасителя за перших років становлення християнства. Та є у каноні кілька постатей українського середньовіччя, які зробили великий внесок у зміцнення віри.

Одним з таких був чернець Києво-Печерської лаври Онуфрій.

Святі отці

У Київі, у 12 столітті, коли Печерськ ще був автономною місциною української столиці, жив чернець Онуфрій. Він був сучасником Володимира Мономаха та бачив, як династія Рюриковичів втрачала свої владні позиції у найпотужнішому на той час місті Русі-України.

Чернець був свідомим вірянином і, щоб Господь не сумнівався в силі його любові до Спасителя відважився прийняти мовчазну аскезу.

Його у 17 столітті нащадки згадували, як чудотворця, а на карті Ближніх печер Києво-Печерської лаври є відмітка, залишена у 1661 році, де його називають “Онофрій Прозорливий”.

До речі, до старця можна піти та помолитися біля його святих мощей.

Місце спочивання Онуфрія

Так, як Онуфрій хвалив Христа не словом, а розумом, біля його гробниці потрібно пошепки або про себе мовчки прочитати молитву прощення до Ісуса.

О, наш любий Ісусе, прости нам наші гріхи, захорони нас від пекельного вогню, заведи до неба усі душі, особливо ті, що найбільше потребують Твого Милосердя.
Молитва до Ісуса Христа про очищення Вашого серця. Отче Небесний, я каюсь в своїх гріхах, що заподіяв. Я дякую Тобі за Ісуса. Я вірю, що Він помер на хресті і за мене. Я вірю, що Ти воскресив Його від смерті. Ісусе, я прошу Тебе, обмий моє серце, очисти його від усякого гріха. Ісусе, увійди в моє серце. І від цієї хвилини і далі я бажаю, щоб Ти був моїм Царем. Я хочу слухатися Тебе і робити все те, що правильно. Дякую Тобі. Амінь

Тричі повторіть “Амінь” та не забудьте вклонитися Онуфрію.

Особливих заборон у цей день – немає.

Схожі статті

Коли і як святкують Різдво в Україні 2023-2024: основні дати за старим і новим календарем, традиції

Розповідаємо, коли святкують Різдво у 2023 році в Україні, які існують різдвяні традиції, заборони. Також дізнаєтеся, коли Різдво перенесли на 7 січня, про страви на Святвечір та інші цікаві факти.

10 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олена Кравець та Ілона Гвоздьова приймають вітання

Іменини – особливий день для кожного вірянина та людей, які святкують своє свято за правилами та традиціями. Дізнаємося, хто 10 серпня може приймати вітання та подякувати ангелу-охоронцю за свій захист.

7 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олександр Пікалов та Анна Кошмал приймають вітання

Церковний календар підкаже, як назвати дитину, яка народилася в певний день, адже, якщо дати малюку ім'я зі списку іменинників, то тоді вірилося, що він матиме ще більший захист з небес.

6 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Анатолій Анатоліч та Христина Соловій приймають вітання

Існує достатня кількість людей, які не беруть до уваги правила святкування Дня ангела, а отже по-справжньому не зможуть провести своє свято за всіма церковними обрядами.

5 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Андрій Данилко та Віталій Козловський приймають вітання

У сучасних реаліях багатьом громадянам здається свято День ангела не дуже важливим у їхньому житті, однак не варто забувати про нього, адже так ви маєте змогу попросити в ангела-охоронця про ще більший захист.

4 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олексій Потапенко та Марія Єфросиніна приймають вітання

День ангела – світле християнське свято, яке кожного дня мають представники різних імен, що відзначається в день пам'яті святого, чиє ім'я носить людина.