Свято Андрія Первозваного: чи поєднується з ворожінням?

Свято Андрія є одним з улюблених серед українців, бо поєднало у собі християнські цінності – вшанування пам'яті апостола Андрія Первозваного і народні обряди і традиції давнього слов'янського свята Калити. У Східній Церкві візантійського обряду день святкування – 13 грудня.

Апостола Андрія названо Первозваним, бо він перший, кого Ісус Христос покликав за собою учнем. Як і його рідний брат Петро, Андрій був рибалкою.

Андрій щиро повірив у Христову науку. Він був учасником Святої вечері, Христової смерті і Воскресіння і, коли прийшов час іти проповідувати християнство, то Андрій пішов у Скіфію. Передання каже, що на пагорбі апостол Андрій поставив хрест і уже до своїх учнів сказав: «Чи бачите гори ці? Повірте мені, на них засяє благодать Божа». Так він передбачив побудову Києва.

Згодом св. Андрій стає першим Візантійським єпископом. Страчений в Патрах за правління імператора Нерона, привязаним до Х-подібного хреста, із яким зображується в іконографії.

У день вшанування пам’яті Андрія Первозваного християни мають обов’язок бути на Службі Божій. Не дивлячись на те, що це свято, не можна справляти гучних забав, бо у цей період триває Пилипівка, різдвяний піст.Проте, в українців у це свято залишилися народні звичаї  та обряди.

Гра Калита під час Андріївських вечорниць
Гра Калита під час Андріївських вечорниць

Один із них – Андріївські вечорниці. Розпочиналися напередодні, 12 грудня. У самотньої жінки збиралися дівчата: разом пекли калиту ( здобний круглий калач, присипаний маком і помащений медом); готували атрибути для ворожіння, реквізит для ігор, забав. Згодом приходили юнаки. Розпочиналися частування, жартування, ігри.

Центальною була гра «Калита», коли калач підв’язували  високо на жердину і потрібно було підскочити й відкусити від нього кусень. Гра одночасно була обрядом посвячення  в юнаки і дівчата. Ближче до ночі дівчата починали ворожити на судженого.

Але на цьому святкування не закінчувалися. Далі своє вміння жартувати показували хлопці. Вночі вони здіймали ворота, хвіртки і висаджували їх на хату дівчини, якій симпатизували. Особливо вишуканим вважався жарт, коли на хату висаджували віз.

Християнська Церква ворожіння забороняє, вважаючи їх гріхом. Однак народні обряди і звичаї маємо зберігати, бо в них виявляється наша ідентичність і самобутність.

Народні прикмети на свято Андрія:

  • Якщо до цього дня сніг не випав — зима буде теплою, а як з’явився — холодною.
  • Якщо напередодні йде сніг, то буде хурделиця цілий тиждень.
  • Якщо шумить вода в річці, варто чекати на завірюхи.
  • Якщо вугілля в печі в святковий вечір було червоним — очікували холоднечу, якщо було білим — швидку відлигу.

Схожі статті

Яке церковне свято 12 квітня 2024 – все про цей день, що не можна робити та яким прикметам можна довіряти

Яке свято 12 квітня 2024? Дізнайтеся в нашому матеріалі, що це за день, які прикмети можна розпізнати, яких традицій дотримуються віряни та чого уникають.

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.

9 квітня: церковне свято сьогодні, кого вшановують, з чим бути обережним цього дня – не проливайте воду

Щоб дізнатися, яке церковне свято 9 квітня, ознайомтеся з нашою статтею. Чого не варто робити в цей день, чого уникати, а що навпаки приверне в майбутньому удачу?

Яке церковне свято 7 квітня 2024 року: День ангела, прикмети, традиції і що не можна робити в цей день

Церковне свято 7 квітня 2024 року можна дізнатися в нашому матеріалі. Що можна робити в цей день, і чого робити категорично не варто, повір'я та забобони.

Церковне свято 6 квітня 2024 року: в кого іменини, народні прикмети, і чого не можна робити в цю суботу

Церковне свято 6 квітня 2024 року можна дізнатися різними способами, але найкращий помічник у цьому – звичайний церковний календар. Усі деталі в матеріалі.