Церковне свято 3 жовтня: що можна і не можна робити на Астаф’єви вітри – традиції, прикмети

На Астаф'єви вітри наші пращури ворожили та складали прогнози погоди. Дізнайтеся, як правильно відзначити цей день.

Сьогодні православна церква вшановує мученика Євстафія. Скромний чоловік всім серцем вірив у Христа і поплатився за це. У народі його прозвали Астаф’єм або Астафієм. Вважається, що 3 жовтня святий нагадує про себе холодними поривистими вітрами.

З давніх-давен наші предки намагалися визначити за напрямом повітряних мас, якою буде зима та чи скоро настане весна. Якщо сильні пориви вітру йшли на південь, то можна було очікувати затяжних дощів.

Янгол

Крім цього спостерігали за птахами. Пращури вважали, що пернаті можуть вказати сьогодні чи буде бабине літо. Якщо кубельця ставали пустими, то тепла вже чекати не варто. Корисними були і хатні тварини. Якщо котики 3 жовтня ховали носик у хвостик – наближалися холоди.

Що не можна робити 3 жовтня?

Пращури вважали, що у цей день карооким людям. Можна було таким чином зурочити себе та близьких. Коли будете збирати яблука, не нашкодьте дереву. Чужих порад не слухайте – вони неправильні, дослухайтеся своєї інтуїції. В цілому, це день обману та ілюзій.

Щоб Бог сьогодні вас благословив, прочитайте коротку молитву перед образом Спасителя або Пречистої Діви Марії.

Просимо Тебе, Господи, захисти цей дім від атак наших духовних ворогів і зупини ці жахливі коливання повітря. Приносимо Тобі, Господи, наші похвали та жертви на знак подяки за вже отримані благодаті. Господи, вислухай, будь ласка, наші скромні молитви, щоб ми могли радіти припиненню цієї бурі і завжди використовувати на благо дар Твоїх милостей. Амінь.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.