Церковне свято 14 жовтня: що можна і не можна робити на Покрову Пресвятої Богородиці – традиції, прикмети

Покрова Богородиці - прадавнє українське свято, яке наші пращури вважали одним з головних. Пречиста стала справжньою Берегинею України, а 14 жовтня відзначається майже в кожній родині. Дізнайтеся, як правильно справляти цей день, аби Божа Матір почула ваші молитви.

Сьогодні мова піде про дуже важливе для України й всіх українців свято – Покрову. Чому 14 жовтня стало сакральним для нашого народу? Чому у сусідній Польщі або Білорусі з таким трепетом не вшановують сьогодні пречисту? Про все по черзі.

Історія свята

Покрова – давнє українське свято. Вважається, що прийшло воно до нас з Константинополю. Саме нам вдалося крізь набіги бусурманів зберегти традиції. Більше того, 14 жовтня ще й вважається Днем козацтва, адже не Христу, не Богу-Отцю молилися, а Святій Діві Марії. Вона завжди була заступницею нашого народу та першою помічницею. З молитвою до Пречистої йшли у бій загони Богдана Хмельницького та відстоювали Україну діди у роки Другої світової.

Церковне свято 14 жовтня

Традиції свята Покрови

Якщо інші дні церковного календаря відзначаються особливою суворістю, до 14 жовтня – це пора коли можна починати гуляти вечорниці та весілля.

Всім незаміжнім дівчатам можна прочитати перед образом Марії такі рядки:

Пресвята Богородице, почуй смиренну молитву з глибини серця дівочого мого: дай мені чоловіка чесного і побожного, щоб ми в любові з ним і в згоді прославляли Тебе і милосердного Бога: Отця, і Сина, і Святого Духа, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь

Крім цього, для наших пращурів це свято було ще й особливим тому, що закінчувалася пора найманих робіт та можна було до зими зайнятися домашнім господарством.

Церковне свято 14 жовтня

З цим пов’язана дуже специфічна традиція. Через хату потрібно було перекинути шмат навозу. Це робили для того, щоб оберегти дім від злих духів та пожеж.

Втім, зараз це не обов’язковий обряд. А ось про святковий стіл варто подумати серйозно. Сьогодні слід подати своїм рідним на вечерю млинці та коровай на опарі. Перед приготуванням прочитайте молитву до Пречистої.

Також варто прикрасити свій день священними текстами. Не полінуйтеся, почніть з “Отче наш” свій ранок, а ввечері перед сном пригадайте всіх своїх близьких та рідних, щиро побажайте їм здоров’я і прочитайте таку молитву:

Пресвята Богородиця, почуй смиренну молитву з глибини серця дівочого мого: дай мені чоловіка чесного і благочестивого, щоб ми в любові з ним і в злагоді прославляли тебе і милосердного Бога: Отця і Сина і Святого Духа, нині та повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.