Церковне свято 15 жовтня: що можна і не можна робити на Купріянів день – традиції, прикмети

Сьогодні церква згадує святого мученика Купріяна. У цей день ви можете спостерігати багато важливих прикмет, а ще прочитати дуже сильну молитву, яка захистить вас від бід аж до листопада. Дізнайтеся все про традиції 15 жовтня та будьте щасливі сьогодні.

15 жовтня. Церковне свято сьогодні вшановує дуже незвичного святого. Вірніше святих. Купріяна та Устинію. Чоловік був завзятим язичником та служив волхвом. Одного разу, мандруючи, він опинився у рідному місті Устинії. Жінка з юних років увірувала у Спасителя, але її родина, бувши поганської віри, вирішила віддали її зміж за багатія. Втім вірянка назвала себе нареченою Христа та навідріз відмовилася від всіх благ, що їй наобіцяли.

Церковне свято 15 жовтня

Тож її рідні вирішили вдатися до хитрощів. Вони покликали Купріяна, аби чоловік наклав на Устинію чари. Вони не подіяли, адже жінка всім серцем вірила у Господа. Тоді волхв не на жарт збентежився: чи дійсно він свої молитви направляє правильним богам і охрестився.

Та місцевим мешканцям не сподобалося, що Купріян зрадив їхніх ідолів та засудили його з Устинією на мученицьку смерть у 304 році.

Як молитися 15 жовтня?

Доречно сьогодні буде прочитати молитву до святого Купріяна. Варто перед ритуалом запалити церковну свічку з натурального воску, тричі обвести нею голову, а потім, поки горить полум’я читати такі рядки:

Господи, Боже Сильний і Святий, Царю над царями, почуй нині молитву раба Твого, Купріяна. Тобі підкоряються незліченні тисячі Ангелів і Архангелів, Ти знаєш таємниці серця раба Твого (ім’я), явись йому, Господи, як в оковах Павлові і у вогні Феклі. Як пізнати мені Тебе, творячи усі беззаконня мої. Ти, стримавши хмари, не дав дощу небесному пролитися на дерево в саду, а воно плоду не дало. Жінкам не дав зачати, а іншим народити дітей. На обгородження вертограду (саду) тільки дивився і не творив. Лозі заборонив цвісти, а колосу колоситися, винограду родити, а звірям плодитися, рибам морським плавати, а птахам небесним літати. Так Ти явив силу Свою пророкові Іллі. Молю Тебе, Господи Боже мій, усі чари й усіх лукавих бісів, які людину схиляють до гріха, чинячи гріх з ним, Ти, силою Своєю заборони! Нині ж, Господи Боже мій, Сильний і Великий, благослови для недостойного достойним мені бути, і причетним до Твого святого стада, молю Тебе, Господи Боже мій, хто щиро молиться цією молитвою вдома чи будь де, дай йому те, що він просить. Пресвятою Величчю Твоєю, милосердним був до мене і не захотів згубити мене з усіма беззаконнями моїми: так не згуби усякого, хто молиться до Тебе цією молитвою. Нестійкого у вірі зміцни! Безсилого духом укріпи!

Амінь (3 рази).
Після кожного прохання три земних поклони.

Прикмети 15 жовтня

  • Перший сніг сулить швидкий прихід зими
  • День сонячний і теплий – нумо саджати озимі
  • Сорока за вікном кричить – бути дощам
  • Ялина скинула багато голок – до лютих морозів на Святого Миколая

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.