Церковне свято 19 жовтня: що можна і не можна робити на день Дениса і Фоми – традиції, прикмети

Сьогоднішній день покликаний підштовхнути вас на зміни та дати можливість оцінити сили до завершення року. Покровителів у 19 жовтня аж двоє: це ранньохристиянські святі Денис і Фома. Останній був апостолом та ревно поширював вчення Христове світу во славу Божу.

Свято 19 жовтня не є широко поширеним навіть у православних країнах. Річ у тім, що цей день відзначають лише справжні віряни, які добре знають про житія Дениса і Фоми. Втім, не зайвим буде дізнатися про цих дивовижних святих кожному, хто несе у серці любов до Бога.

Святий Фома, або як ще його називають у народі – Хома, став дуже близьким простому народові. Він, на відміну від його побратимів, говорив з людьми на їхній мові. Багато жартував та сипав приказками, які влучно запам’ятовувалися разом зі священними текстами. Фому навіть часто називали близнюком Христа, адже учень з учителем мали феноменальну схожість.

Церковне свято 19 жовтня

Святий Денис же асоціюється з приходом зими. Недарма його кличуть Позімським. Вважалося, що 19 жовтня – останній день, коли небо ще може бути не затягнуто хмарами.

Традиції, прикмети та молитва на свято 19 жовтня

Попри те, що день відзначає двох дітей Божих, церковники радять молитися Фомі, адже він до Христа був найближчим. Молитву можна читати у будь-який час доби:

О, святий апостолe Фома! Молю тебе: збережи нас молитвами своїми від спoкyс диявoольських і думок гріховних, допоможи нам, рабам Божим. Дай нам допомогу свою під час зневіри, щоб не піддавалися спокусі, а неухильно слідували заповідям Господнім. Моли Бога за нас, щоб змогли ми увійти в Царство Небесне. Допоможи нам прожити наше життя гідно і в здоров’ї. Амінь.

У цей день не можна богохульствувати, а ще нав’язливо ділитися своїми релігійними думками. Варто довіряти священне знання лише тим людям, які готові відкрити серце Ісусу.

Також не варто сваритися з літніми людьми. Вважається, що сьогодні старше покоління може бути найбільш емпатичним. Тому побережіть нерви близьких.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.