Церковне свято 28 жовтня: що можна і не можна робити на Юхима Благочестивого – традиції, прикмети

Свято 27 жовтня згадує дивовижного святого. До нього приходили цілі групи паломників, а церква вшановує пам'ять і досі. Наші пращури попри торжество все одно працювали, але знали, як робити це так, аби не розгнівати Господа. Дізнайтеся і ви все про день Юхима Благочестивого.

Святий Юхим жив на території Палестини. Від свого рідного імені йому довелося відмовитися, адже потрібно було прийняти постриг. Тим не менш, хлопець не пошкодував. Він відрив серце Господу та отримав чудесні дари. Сподвижників було у нього багато. У пошані та мирі віддав Богу душу чоловік.

Церковне свято 27 жовтня

Що можна і не можна 28 жовтня?

У цей день наші прапрабабусі починали обробляти льон. Звідси й традиція: якщо берете щось майструвати на Юхима – прочитайте молитву “Отче наш” та перехрестіть знаряддя праці.

У народі говорили, що 28 активізується нечиста сила. Якщо почати роботу пізніше 7-ї ранку, Мара може прийти, сісти за ваше місце та напартачити. Тож, коли бачите, що справа не йде – попросіть Юхима про допомогу.

Господи і Владико життя мого, дух лінивства, недбальства, владолюбства й пустослів’я віджени від мене. Доземний поклін. Дух же доброчесності і смиренномудрія, терпіння й любові даруй мені, недостойному рабові твоєму (недостойній рабі твоїй). Доземний поклін. Так, Господи царю, дай мені бачити мої прогрішення і не осуджувати брата мого, бо ти благословенний єси на віки вічні. Амінь. Доземний поклін.

Не є найкращим днем для весілля 28 жовтня. Якщо все ж таки ви вирішили піти під вінець, то вранці зав’яжіть нитку. Також зіткане у цей день рядно буде служити домашнім оберегом.

Остерігайтеся на вулицях літніх жінок. Вважається, що сьогодні нечисть може прикидатися бабками. Пращури вірили: негарна стара, яка має зовнішність, що відштовхує – це Мара. Побачите таку – хрестіться та стисніть у руці образок Господній.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.