31 жовтня: яке сьогодні свято, що можна і не можна робити, традиції, прикмети та іменинники

31 жовтня вже давно стало світським розважальним святом Хелловіном. Втім, церква згадує сьогодні насправді не нечисть, а вшановує пам'ять святого Луки. Дізнайтеся, як потрібно молитися та як правильно просити Господа, аби у вашій родині завжди була злагода.

День святого Луки завершує другий осінній місяць. Східний православний обряд сьогодні звертає увагу на родинні цінності. Вважається, що покровитель сьогоднішнього торжества допомагає налагодити стосунки з рідними і дарує кохання сім’ям.

Ким був святий Лука?

Його ви краще знаєте за прізвиськом євангеліст. Грек за походженням, він промандрував до Палестини, аби зустріти Спасителя. Так сильно вірував у Христа чоловік, що його Господь відрядив на першу проповідь про Царство Боже. Також саме Лука побачив Воскресіння Сина Всевишнього.

31 жовтня: яке сьогодні свято

Він мав багато різних талантів. Окрім дару проповіді, Лука був вправний лікар. Саме цьому апостолу належить, за переданням, написання перших ікон Божої Матері та апостолів Петра і Павла.

Як правильно святкувати 31 жовтня?

Для православних вірян сьогоднішній день – це не свято вечірок і перевтілень у нечисть. 31 жовтня слід провести у спокої та аскезі. Читайте більше про відомих святих, мучеників та не забувайте молитися Господу. Просити варто його про добробут для родини або про внутрішнє зцілення душі.

Укріпи мене, Боже, благодаттю Святого Духа.
Дай мені силу скріпитися душею і звільнити своє серце від усякої непотрібної турботи і тривоги; нехай мене не займають різні бажання якої-небудь дрібниці чи дорогоцінної речі, але нехай я дивлюся на все, як на марнотне, й усвідомлю те, що разом з ними і я минуся.
Бо нема нічого тривкого під сонцем, де все марнота і морока духа (Муд. 1,14).
О, який мудрий той, хто так міркує!
Дай мені, Господи, небесну мудрість, щоб я вчився над усе Тебе шукати і находити, над усе Тебе розуміти і любити, а все інше пізнавати так, як воно є, за порядком Твоєї мудрості.
Дай мені вміло обминати облесну людину і терпеливо зносити противника.
Бо велика мудрість міститься в тому, щоб не давати хитати собою кожному подмухові слів і не наставляти вуха на підступну підлесливість зводителя; бо якщо вийдеться на таку дорогу, то вже йдеться далі безпечно.
Зверніть увагу, що на День пам’яті Луки не можна позичати сіль, лишати відчиненими вікна та двері, а ще обертатися вночі на різні звуки.
Не забудьте, що 31 жовтня слід вітати своїх близьких з Днем Ангела. Іменини сьогодні у Йосипа, Давида, Миколи, Андрія, Івана та Сергія.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.