Церковне свято 5 листопада: що можна і не можна робити на День пам’яті Апостола Якова – традиції, прикмети

Сьогоднішній день присвячено одному з найближчих до Христа учнів, який заради укріплення віри став відлюдником. Тривалий час церковники навіть ставили під сумнів місце поховання святого. Втім, пошуки привели до несподіваного результату. Чудотворна сила Якова сьогодні панує всю добу.

Один з найбільш відданих учнів Сина Божого проживав свої роки у бідності, але з гідністю. Він народився у родині рибалки і з юних років вже став до праці. З Ісусом познайомився на озері. На тому самому місці були й інші два апостоли: Андрій і Петро. Трійко цих чоловіків і стали першими учнями Спасителя. Втім, особливу відданість демонстрував саме Яков. Господь дарував йому шанс побачити воскресіння Христа та його появу по воскресінні на річці Тверія.

Церковне свято 5 листопада

Святий Яков багато проповідував, практикував аскезу. Волею долі, а вірніше злісного Юдейського царя, апостол став першою людиною у світі, яку катували за приналежність до християнської віри.

Що можна і не можна робити 5 листопада?

День пам’яті святого Якова не потребує відмови від праці, хатніх справ чи дотримання суворого посту. Навпаки наші предки вважали, що сьогодні потрібно займатися худобою, адже апостол покровительствує скотарям, а особливо вівчарям.

Не можна ображати тварин 5 листопада. Вважається, що учень Христа сьогодні обходить братів наших менших і питає в них, чи добре господарі ставилися до улюбленців. Якщо нарікань немає – святий відганяє злиднів від хати.

Поганою прикметою було також отримати виклик у дорогу. У давнину вірили: якщо на Якова Праведного потрібно вирушати у путь – з людиною обов’язково трапиться нещастя. Саме тому 4 числа всі намагалися повернутися додому.

Часто 5 числа випадав сніг. Пращури не боялися його, а навпаки вірили, що це знак теплої зими. Аби холодна пора року подовше затрималася на півночі, порошу прибирали від порогу та доріжку посипали сіллю.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.