Церковне свято 6 листопада: що можна і не можна робити на День ікони Божої Матері “Всіх скорботних Радість”

Ікона "Всіх скорботних Радість" - унікальна. Лик Божої Матері на ній представлено нестандартно: вона стоїть на тлі німбу, що буквально світиться при світлі сонця. Вражає не лише саме святе зображення, а дива, які стаються зі всіма, хто 6 листопада помолиться Богородиці або поставить свічку біля її ікони.

Чудотворна ікона “Всіх скорботних Радість” тривалий час вбирала в себе енергію молитов, божественних літургій. Хоч і явилася вона кілька століть тому, силу свою проявила лише у 17 сторіччі. До Божої Матері молитися ходила жінка на ім’я Євфимія. Вона довго боролася з недугом, але лікарі нічим допомогти не змогли. Одного разу, стоячи перед ликом Богородиці, вона почула тихий голос згори. Вірянка не могла повірити: сама Діва Марія заспокоїла і пообіцяла одужання. Просила свята одне – провести службу біля ікони “Всіх скорботних Радість”. Священнослужитель як раз таки виконав волю Цариці Небесної 6 листопада, а Євфимія одразу одужала.

.

Які заборони існують на 6 листопада?

Церковники запевняють, що сьогоднішнє свято – одне з тих, коли потрібно не обмежувати себе аскезами, а навпаки наповнювати життя безгрішними радостями, багато посміхатися і обійматися з близькими.

Аж до 20 століття цей день присвячували незаміжнім дівчатам. Дорослі допомагали організовувати посиденьки, вчили прядінню, рукоділлю. Увечорі запрошували на сватання хлопців. Вважалося, що те дівча, яке сьогодні покличуть заміж, здорова і щаслива буде у шлюбі.

Обов’язково у цей день організовувалася толока. Предки вважали за святе допомогти на День ікони вдовам. А щоб Діва Марія була до вас прихильною, оберігала від бід і злиднів, обов’язково прочитайте нескладну молитву, яка увібрала у себе силу материнського захисту:

О, Пресвята і преблагословенна Діво, Владичице Богородице! Споглянь милостивим Твоїм оком на нас, що стоїмо перед святою іконою Твоєю і з розчуленням молимось Тобі; виведи нас із глибини гріховної, просвіти розум наш, затьмарений пристрастями, вилікуй рани душ і тіл наших. Бо ми не маємо іншої допомоги, не маємо іншої надії, тільки Тебе, Владичице. Ти знаєш усю неміч і гріхи наші, до Тебе вдаємося і взиваємо: не позбав нас Твоєї небесної помочі, але заступайся за нас завжди і Твоїм невимовним милосердям і щедротами спаси і помилуй нас, що гинемо.

Даруй нам виправлення гріховного життя нашого і позбав нас від скорбот, бід і хвороб, від несподіваної смерті, пекла і вічної муки. Ти бо, Царице і Владичице, скора Помічниця і Заступниця всім, хто вдається до Тебе, Ти надійне пристановище грішників, що каються. Подай же нам, Преблага і Всенепорочна Діво, християнський кінець життя нашого, мирний і безгрішний, і сподоби нас Твоїм заступництвом оселитися в оселях небесних, де безперестанно лунає голос тих, що святкують і радістю прославляють Пресвяту Тройцю, Отця і Сина і Святого Духа, нині, і повсякчас, і навіки-віків. Амінь.

Схожі статті

Коли і як святкують Різдво в Україні 2023-2024: основні дати за старим і новим календарем, традиції

Розповідаємо, коли святкують Різдво у 2023 році в Україні, які існують різдвяні традиції, заборони. Також дізнаєтеся, коли Різдво перенесли на 7 січня, про страви на Святвечір та інші цікаві факти.

10 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олена Кравець та Ілона Гвоздьова приймають вітання

Іменини – особливий день для кожного вірянина та людей, які святкують своє свято за правилами та традиціями. Дізнаємося, хто 10 серпня може приймати вітання та подякувати ангелу-охоронцю за свій захист.

7 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олександр Пікалов та Анна Кошмал приймають вітання

Церковний календар підкаже, як назвати дитину, яка народилася в певний день, адже, якщо дати малюку ім'я зі списку іменинників, то тоді вірилося, що він матиме ще більший захист з небес.

6 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Анатолій Анатоліч та Христина Соловій приймають вітання

Існує достатня кількість людей, які не беруть до уваги правила святкування Дня ангела, а отже по-справжньому не зможуть провести своє свято за всіма церковними обрядами.

5 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Андрій Данилко та Віталій Козловський приймають вітання

У сучасних реаліях багатьом громадянам здається свято День ангела не дуже важливим у їхньому житті, однак не варто забувати про нього, адже так ви маєте змогу попросити в ангела-охоронця про ще більший захист.

4 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олексій Потапенко та Марія Єфросиніна приймають вітання

День ангела – світле християнське свято, яке кожного дня мають представники різних імен, що відзначається в день пам'яті святого, чиє ім'я носить людина.