Церковне свято 17 листопада: що можна і не можна робити на день Іоанникія Великого – традиції, прикмети

.17 листопада православні віряни вшановують пам'ять преподобного Іоанникія Великого. Ще з юних літ любов до Бога оволоділа душею святого. Він тяжко працював з дитинства, тому що сім'я жила бідно. Все, що вона мала - худоба. Іоанникій проводив увесь вільний час у відлюденому місці за молитвою, щоб ні звір, ні злодій не наближався до його стада.

З дитинства преподобний тяжко працював, адже народився у бідній родині. З ранку до ночі він випасував худобу – єдине, що мала його сім’я. А пізніше його прийняли в імператорське військо. Увесь цей час Іоанникій проводив у молитві та мріяв про відлюднення та самоту.

Декілька років він прожив у монастирі, де навчався грамоті та вчив псалми Давида. Після цього преподобний відправився у пустелю, лише раз на місяць йому приносили хліб та воду. Увесь час він проводив у молитві та співах псалмів. Через декілька років він пішов у гори, а потім постригся в ченці.

день Іоанникія Великог
день Іоанникія Великого

Традиції 17 листопада?

У цей день люди вірили, що якщо випаде бодай невеликий сніг, то наступна весна буде теплою та приємною. Спостерігали наші предки й за небом – якщо на ньому з’являлися хвилясті хмари, то варто очікувати на погіршення погоди.

Молитва 17 листопада

Моли
Молитва 17 листопада

Господи, допоможи мені опанувати себе та відчути душевний спокій цього дня. Дай мені цілковито здатись на Твою святу волю. Направляй мене, Господи, щохвилини цього дня та будь поряд в усьому, що я вчиню. Керуй моїми думками та вчинками. Допоможи прийняти усі вісти, які я почую сьогодні, бо всі вони – твоя воля свята.

В усьому, що станеться цього дня, Господи, не дай мені забути, що це Ти їх попустив. Навчи мене ставитись до всіх людей розсудливо та смиренно. Боже, сьогодні дай мені сили та наснаги витримати в доброму дусі усі випробування, які чекають на мене. Твоя воля буде наді мною, Господи. Амінь.

Що не можна робити у цей день?

Не варто залишати будинок на увесь день без хазяїнів – до помешкання можуть проникнути злі сили. Не бажано 17 листопада заводити нові знайомства і тим більше грати весілля або йти до суду.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.