Церковне свято 25 грудня: що можна і не можна робити день святого Спиридона Триміфунтського – традиції та прикмети

25 грудня православні миряни відзначають день пам'яті Спиридона Триміфунтського. Що можна, а що не можна робити у цей день, а також, яких традицій дотримуватися - читайте далі.

Наші предки вірили, що саме в цей день день стає довшим, а ніч коротшою. Тож 25 грудня варто молитися святителю Спиридону, якого в народі називали Сонцеворотом, щоб він навесні та влітку дарував якомога більше сонячних і теплих днів. У цей день закінчували тяжку працю – всю роботу та завдання відкладали на майбутній рік. Православні гучно святкували цей день – розпалювали на пагорбах багаття та влаштовували гуляння. Саме в цей день ходили на ярмарки та робили закупи для майбутніх свят.

Молитва Спиридону Святителю

Молитва Спиридону

О Великий і пречудний святителю Христовій і чудотворчій Спіридоні, Керкірська похвало, весь світ світильника пресвітлий, теплий до Бога молитовнику і всім до тебе прибігаючим і з вірою молящимся заступнику! Ти віру православну на Нікейстем Соборі серед отців преславно пояснив ти, ти єдність Святі Трійці чудесною силою показав ти і єретиків до кінця осоромив ти. Почуй нас, грішних, святителю Христів, що моляться тобі, і сильним твоїм заступництвом у Господа звільни нас від всякої злої обстановки: від глада, потопу, вогню і смертоносні виразки.

Що не можна робити у цей день?

День Спиридона Сонцеворота у православних мирян співпадає з католицьким Різдвом. Обидві конфесії цього дня відмовлялися від тяжкої роботи та намагалися веселитися разом із родичами та сусідами, ходили один до одного в гості.

Виконувати навіть найлегшу домашню роботу було суворо заборонено. Також, за віруваннями, не можна 25 грудня ходити до лісу, щоб не напав дикий звір та щоб не загубитися.

Схожі статті

Коли і як святкують Різдво в Україні 2023-2024: основні дати за старим і новим календарем, традиції

Розповідаємо, коли святкують Різдво у 2023 році в Україні, які існують різдвяні традиції, заборони. Також дізнаєтеся, коли Різдво перенесли на 7 січня, про страви на Святвечір та інші цікаві факти.

10 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олена Кравець та Ілона Гвоздьова приймають вітання

Іменини – особливий день для кожного вірянина та людей, які святкують своє свято за правилами та традиціями. Дізнаємося, хто 10 серпня може приймати вітання та подякувати ангелу-охоронцю за свій захист.

7 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олександр Пікалов та Анна Кошмал приймають вітання

Церковний календар підкаже, як назвати дитину, яка народилася в певний день, адже, якщо дати малюку ім'я зі списку іменинників, то тоді вірилося, що він матиме ще більший захист з небес.

6 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Анатолій Анатоліч та Христина Соловій приймають вітання

Існує достатня кількість людей, які не беруть до уваги правила святкування Дня ангела, а отже по-справжньому не зможуть провести своє свято за всіма церковними обрядами.

5 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Андрій Данилко та Віталій Козловський приймають вітання

У сучасних реаліях багатьом громадянам здається свято День ангела не дуже важливим у їхньому житті, однак не варто забувати про нього, адже так ви маєте змогу попросити в ангела-охоронця про ще більший захист.

4 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олексій Потапенко та Марія Єфросиніна приймають вітання

День ангела – світле християнське свято, яке кожного дня мають представники різних імен, що відзначається в день пам'яті святого, чиє ім'я носить людина.