Церковне свято 13 січня: що можна і не можна робити у Щедрий вечір Старого Нового року – традиції та прикмети

Сьогодні вся країна завершує цикл січневих великих свят Щедрим вечором. Це особливий час, коли молитви стають особливо сильними, а всі слова мають велику енергетику.

Щедрий вечір на порозі! 13 січня з давніх-давен вважалося церковно-народним святом. Воно з’явилося у календарі через розбіжності у григоріанському та юліанському календарях. З давніх-давен у цей день відзначали свято Миланки або Маланки. Вважається, що це є прообраз слов’янського божества Ладо, яке в лексиці отримало ряд трансформацій.

Християнство, яке прийшло у 988 році, надало 13 січню нового сенсу.

Щедрівки для дітей на Старий Новий рік 2022
Церковне свято 13 січня

Попри те, що свято вважається дуже світлим, існує цілий ряд заборон. Не можна позичати гроші. Це стосується навіть найближчих вам людей. Вважається, що так ви можете налякати енергію достатку. Не можна лаятися та сваритися на Щедрий вечір, адже тільки мирна та спокійна атмосфера є запорукою щастя в сім’ї. Обов’язково перед трапезою виберіть для себе гарне вбрання, адже у старому та ношеному не можна сідати за стіл.

Коли вся родина буде у зборі – прочитайте таку молитву:

Господи Ісусе, Сину Божий, Милосердний, Зцілителю душ і тіл наших, зглянься на мене негідного, немічного і грішного слугу Твого. Ти оздоровляєш калік і немічних через віру їхню в Божество Твоє, кажучи: «Через віру твою нехай буде тобі». Я знаю, Господи, що віра моя є слабкою. Але благаю Тебе, Джерело Життя, і взиваю: «Вірую, Господи, допоможи мені в моєму невірстві!» Ти, Господи, приймав малу віру сліпих, калік і всіх немічних, та дарував їм зцілення. Не відкинь, Милосердний, і мене немічного. Я знаю, що я є грішним і негідним Милости Твоєї, але Ти сам сказав, що до грішників прийшов, і це дає мені надію звернутися до Тебе, Милосердний Господи, Піднеси мене, Спасителю мій, з постелі недуги моєї, продовж дні життя мого, щоб я міг в покаянні закінчити його і сподобитися вічного Твого Царства, де в сяйві Слави Лиця Твого вже не буде ні недуги, ні журби, ні зітхання. Помилуй мене, Господи, з великої Милости Твої, зглянься наді мною немічним, дай мені силу славити Тебе Єдиного і Милосердного з Отцем, Святим і Животворним Твоїх Духом нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Будьте щасливі та з прийдешнім Старим Новим роком 2022!

Схожі статті