16 травня 2022: яке сьогодні свято, що можна і не можна робити на день пам’яті Маври і Тимофія, традиції, прикмети

Сьогодні 16-го травня православний світ вшановує пам'ять святої Маври і її чоловіка Тимофія. Свято вважається церковно-народним у нашій традиції.

Свята Мавра була дуже смиренною вірянкою. Разом з коханим Тимофієм вони вивчали Слово Боже та дотримувалися всіх заповідей. Втім, не пощастило парі жити у часи, коли язичницький вплив був сильнішим. Поганці розтерзали християн.

16 травня 2022: яке сьогодні свято

16 травня вважається жіночим днем. Проте, не таким, коли слід просто відпочивати. Господині здавна знали, що на свято Маври слід займатися городом. Садили огірки, помідори, пололи бур’яни. Люди вірили, що, коли гарно попрацюєш сьогодні – Всевишній віддячить гарним врожаєм. Тому цей день ще називався святом Маври Розсадниці.

Не можна сьогодні втручатися у чужі справи та давати порад близьким. Жінкам 16 травня слід розпочати день з такої молитви:

О Пречиста Богомати. Всецарице! Почуй розпачливе зітхання наше перед чудотворним образом Твоїм, який зі святинь Афону у Київську Русь перенесений; зглянься над дітьми Твоїми, які терплять від невиліковних захворювань і до святого образу Твого припадають!

Як птахи крилами покривають пташенят своїх, так і Ти сьогодні, Вічножива, покрий нас Багатоцілебним Твоїм Омофором, а там, де люті хвороби перемагають нас, будь підтримкою в наших терпіннях. Там, де темрява відчаю в душі наші вселилася, нехай засяє непереможне Боже Світло! Малодушних потіш, немічних укріпи, жорстоким серце змягчи і подаруй їм просвічення. Зціли хвороби людей Твоїх о Всемилостива Царице! Розум і руки лікарів наших благослови, щоб служили знаряддям Всесильного Лікаря, Христа Спасителя нашого. Ти весь час перебуваєш з нами, тому і молимось перед Твоїм образом, Владичице! Простягни руки Твої наповнені зціленням і лікуванням, Радосте в скорботах і Потіхо в печалі. А ми, отримавши Чудодійну Силу Твою, прославляємо Живоначальну Нероздільну Тройцю: Отця, і Сина, і Святого Духа, на віки віків. Амінь.

Нагадаємо, що іменинниками сьогодні є Тимофій, Павло, Петро, Микола, Уляна.

 

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.