13 червня 2022: яке сьогодні свято, що можна і не можна робити на Троїцький понеділок, традиції, прикмети

13-го червня ми продовжуємо вшановувати торжества Святого Духа. Цей день покликаний для того, щоб провести його з рідними у тиші та спокої. Як правильно зустріти його – читайте далі.

Зазвичай після свята Трійці ми маємо традиційний вихідний у понеділок. Проте, цього року так не вийде. Держава зробила 13 червня робочим, але це не означає, що не слід у цей день звертатися до духовності та християнської моралі.

Церковне свято 22 січня
13 червня 2022: яке сьогодні свято

Цікаво, що за народною традицією Зелені свята відзначалися весь тиждень. Втім, наступний після неділі день, слід присвятити домашньому затишку та спокою. Необхідно бути разом з близькими. Можна планувати спільні справи і дорогу. Проте, їхати кудись саме на 2й день після Трійці – небажано.

Дівчата виставляли зелень з храму на підвіконня. Вважалося, якщо вона не зав’яне до середини тижня – рік буде добрим.

Багато молилися нащі пращури сьогодні. Просили сил та наснаги, а ці рядки повторювали тричі: о 9й, о 6й вечора та о 8й годині.

Благослови, душе моя, Господа, і не забувай за всі добродійства Його! Всі провини твої Він прощає, всі недуги твої оздоровляє. Від могили життя твоє Він визволяє, Він милістю та милосердям тебе коронує.

Господи, вислухай молитву мою, і благання моє нехай дійде до Тебе! Помилуй мене, Господи, – я ж бо слабий, оздоров мене, Господи, бо тремтять мої кості, і душа моя сильно стривожена … Гине тіло моє й моє серце, та Бог – скеля серця мого й моя доля навіки.

Я в ім’я Господа кличу: О Господи, визволи ж душу мою! Господь милостивий та справедливий, і наш Бог милосердний! Пильнує Господь недосвідчених, – став я недужий, та Він допоможе мені! Вернися, о душе моя, до свого відпочинку, бо Господь робить добре тобі, бо від смерті Ти визволяєш душу мою, від сльози моє око, ногу мою від спотикання. Я ходитиму перед обличчям Господнім на землях живих!

Господь очі живим відкриє, Господь випростовує зігнутих, Господь милує праведних!

Господь любить тих, що бояться Його, що надію складають на милість Його!

Благословенний. Господь навіки. Амінь!

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.