Церковне свято 30 липня: що можна і не можна робити на день пам’яті Марини Антіохійської і Лазаря Галісійської

Церковне свято 30 липня вважається несуворим, проте дуже важливим. Воно увібрало у себе народні риси завдяки багатій українській культури. Дізнайтеся все про подію.

Церковне свято 30 липня вшановує пам’ять святої Маргарити Антіохійської. Втім, до православної традиції вона увійшла під ім’ям Марини. Разом із нею у цю дату ми згадуємо і святого Лазаря.

У народній уяві ці дві постаті ототожнювалися з водою та блискавкою. Сьогодні можна побачити блискавиці, але довго дивитися на них не слід. Предки вірили, що від цього зір може погіршати. Крім цього вважали, що на Лазаря з Мариною не можна займатися важкою фізичною працею.

Церковне свято 30 липня: що можна і не можна робити

Також сьогодні існують заборони, щодо діток. На православне свято 30 липня не можна сваритися з малюками, а там паче здіймати на них руку. Це може образити святу Маргариту, яка здавна вважається захисницею та заступницею карапузів.

Церковне свято 30 липня: як правильно молитися

Ближче до Бога: Свята Літургія на природі
Церковне свято 30 липня: що можна і не можна робити

Так, як Марина Антіохійська опікується дітьми, то читати молитву можна за своїх синів, дочок, племінників, онуків. Головне звертатися до Всесишнього із щирим відкритим серцем. Почніть свій день з таких рядків:

Господи Ісусе Христе, Сину Божий, молитвами Пречистої Твоєї Матері вислухай мене, смиренну дочка Твою (ім’я). Господи, в ласці Своїй владі чадо моє (ім’я), помилуй і спаси його імені Твого ради.
Господи, прости йому всі провини, вільні і невільні, скоєні ним перед Тобою. Господи, навчи його на істинний шлях заповідей Твоїх і подай його і просвіти світлом Твоїм Христовим, на спасіння душі та зцілення тіла.
Господи, благослови його в будинку, біля будинку, в поле, роботі і в дорозі і на кожному місці Твого владенія.Господі, збережи його під покровом Твоїм Святим від кулі, що летить, ножа, отрути, вогню, потопу, від смертоносної виразки і від марною смерті.
Господи, захисти його від видимих ​​і невидимих ​​ворогів, від усяких бід, зол і нещасть. Господи, зціли його від будь-яких хвороб, очисти від усякої скверни (вина, тютюну, наркотиків) і полегшу його душевні страждання і скорботи.
Господи, даруй йому благодать Святого Духа на многії літа життя, здоров’я і здорового розуму.
Господи, дай йому своє благословення на благочестиве сімейне життя і благочестиве дітонародження. Господи, даруй і мені смиренної дочки Твоєї батьківське благословення на чадо моє в наступаючі ранку, дні, вечори й ночі імені Твого ради, бо Царство Твоє, всесильне і всемогутнє. Амінь

Нагадуємо, що церковне свято 30 липня для багатьох ваших знайомих може бути Днем Ангела. Іменини сьогодні у: Маргарити, Марини, Лазаря, Леоніда і Вероніки.

Схожі статті

Коли і як святкують Різдво в Україні 2023-2024: основні дати за старим і новим календарем, традиції

Розповідаємо, коли святкують Різдво у 2023 році в Україні, які існують різдвяні традиції, заборони. Також дізнаєтеся, коли Різдво перенесли на 7 січня, про страви на Святвечір та інші цікаві факти.

10 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олена Кравець та Ілона Гвоздьова приймають вітання

Іменини – особливий день для кожного вірянина та людей, які святкують своє свято за правилами та традиціями. Дізнаємося, хто 10 серпня може приймати вітання та подякувати ангелу-охоронцю за свій захист.

7 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олександр Пікалов та Анна Кошмал приймають вітання

Церковний календар підкаже, як назвати дитину, яка народилася в певний день, адже, якщо дати малюку ім'я зі списку іменинників, то тоді вірилося, що він матиме ще більший захист з небес.

6 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Анатолій Анатоліч та Христина Соловій приймають вітання

Існує достатня кількість людей, які не беруть до уваги правила святкування Дня ангела, а отже по-справжньому не зможуть провести своє свято за всіма церковними обрядами.

5 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Андрій Данилко та Віталій Козловський приймають вітання

У сучасних реаліях багатьом громадянам здається свято День ангела не дуже важливим у їхньому житті, однак не варто забувати про нього, адже так ви маєте змогу попросити в ангела-охоронця про ще більший захист.

4 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олексій Потапенко та Марія Єфросиніна приймають вітання

День ангела – світле християнське свято, яке кожного дня мають представники різних імен, що відзначається в день пам'яті святого, чиє ім'я носить людина.