Коли Перший Спас у 2022: свято Маковія — дата, традиції, заборони та звичаї урочистого дня

Коли Перший Спас у 2022 році? Як завжди у серпні на нас чекає низка православних свят з цікавими традиціями та історією. Молитва на Маковія, звичаї та правила урочистості — дізнайтеся у матеріалі.

Коли Перший Спас 2022? Дійсно у серпні ми маємо чимало церковних свят і можна навіть заплутатися у датах, адже таких праздництв з майже однаковими назвами у нас у цьому місяці аж три.

Коли Перший Спас 2022: свято Маковія

Коли Перший Спас у 2022: свято Маковія — дата

Медовий Спас 2022 або Маковій 2022 відзначається вже 14 серпня. Це непереходяще свято, як от, наприклад, Трійця чи навіть Великдень. Традиційно у церквах на цей день святять страви з маку та, звісно, з меду. Цікаво, що до храму також беруть букети з польових трав. Беруть заздалегідь волошки, соняшник, полин, жито, материнку, калину, м’яту. Так звані “оберіги-маковійчики” мають приносити власнику сили, здоров’я та легку вдачу. Ставлять їх обов’язково на стіл, аби захищали від злих духів.

На свято Маковія 2022 заборонено нести до церкви міцні напої та м’ясні копчені вироби.

Що можна робити на Медовий Спас 2022?

Коли Перший Спас у 2022: свято Маковія — дата

На православне свято 14 серпня можна і потрібно допомагати сиротам та вдовам. Раніше предки взагалі влаштовували толоку у господарстві жінок, які лишилися годувальника у родині. Проте, всі справи слід завершити до 6-ї години вечора, а найкраще до 4-ї.

Загалом не слід у цей день перевантажувати себе важкою фізичною роботою, шити, прясти, в’язати. Вживати хмільне також не рекомендується.

Молитва на 14 серпня, на Медовий Спас

Коли Перший Спас у 2022: свято Маковія — дата

Свято “Медовий Спас” з одного боку вражає своєю несуворістю звичаїв: Маковій 2022 — це день, коли не гріх веселитися, зустрічатися з друзями та рідними, але з іншого боку, канон стверджує, що слід ретельно молитися на 14 число. Пращури з самого ранку починали читати такі рядки:

“Владико Господи святий, y вишніх живеш і всевидячим Твоїм оком споглядаєш на всі творіння! Тобі прихиляється душі і тіла, тобі молимося, Святе святих, простягни руку Твою невидиму і благослови всіх нас, і прости нам всяке прогрішення вільне й мимовільне, словом чи ділом скоєне.

Даруй нам, Господи, розчулення, даруй сльози змирення душі на очищення від багатьох гріхів наших, даруй волю Твою милість світові Твоєму і нам, негідним рабом Твоїм, бо благословенне і прославлене є ім’я Твоє нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь”

Пам’ятайте, що коли Перший Спас 2022 приходить до нас, можна крім простої молитви вдома, піти на сповідь, просити вибачення за свої гріхи та каятися у провинах. Господь Милосердний почує кожного щирого вірянина та подарує ласку свою.

Схожі статті

Коли і як святкують Різдво в Україні 2023-2024: основні дати за старим і новим календарем, традиції

Розповідаємо, коли святкують Різдво у 2023 році в Україні, які існують різдвяні традиції, заборони. Також дізнаєтеся, коли Різдво перенесли на 7 січня, про страви на Святвечір та інші цікаві факти.

10 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олена Кравець та Ілона Гвоздьова приймають вітання

Іменини – особливий день для кожного вірянина та людей, які святкують своє свято за правилами та традиціями. Дізнаємося, хто 10 серпня може приймати вітання та подякувати ангелу-охоронцю за свій захист.

7 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олександр Пікалов та Анна Кошмал приймають вітання

Церковний календар підкаже, як назвати дитину, яка народилася в певний день, адже, якщо дати малюку ім'я зі списку іменинників, то тоді вірилося, що він матиме ще більший захист з небес.

6 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Анатолій Анатоліч та Христина Соловій приймають вітання

Існує достатня кількість людей, які не беруть до уваги правила святкування Дня ангела, а отже по-справжньому не зможуть провести своє свято за всіма церковними обрядами.

5 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Андрій Данилко та Віталій Козловський приймають вітання

У сучасних реаліях багатьом громадянам здається свято День ангела не дуже важливим у їхньому житті, однак не варто забувати про нього, адже так ви маєте змогу попросити в ангела-охоронця про ще більший захист.

4 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олексій Потапенко та Марія Єфросиніна приймають вітання

День ангела – світле християнське свято, яке кожного дня мають представники різних імен, що відзначається в день пам'яті святого, чиє ім'я носить людина.