Церковний календар на 13 серпня: яке свято, що можна і не можна робити на день святого Євдокима — традиції

Церковний календар на 13 серпня нагадує нам про день Євдокима праведного. Раніше за цією датою наші пращури передрікали погоду на зиму та починали готуватися до осіннього періоду.

Церковний календар на 13 серпня вшановує пам’ять святого Євдокима Каппадокіяніна. В українській православній традиції його знають, як помічника у молитвах та у сімейних стосунках. У цей день слід молодим дівчатам просити про надійного партнера, а хлопцям про слухняну дружину.

Церковне свято 20 липня: що можна і не можна робити
Церковний календар на 13 серпня: яке свято

Церковний календар на 13 серпня: традиції свята

Для українців православне свято 13 серпня було особливим. Відзначалися так звані Євдокимові заговини перед Успінським постом. На стіл сильно не наготовлювали. Вважалося, що сьогодні слід їсти ягоди, свіжу городину, садовину, варити узвари. Крім цього, ставили до обіду свіжеспечений хліб, булочки та бублики.

Селяни мали традицію замовляння борони. Вірили, якщо не прочитати молитву над земличкою, вона наступного року добре родити не буде. Також дивилися за природою: сильний вітер на Євдокима віщував холодну сніжну зиму. А ось павутина у повітрі означала, що літо продовжиться до вересня.

Церковний календар на 13 серпня: як правильно молитися

Церковне свято 7 серпня: що можна і не можна робити
Церковний календар на 13 серпня: яке свято

Так, як Євдоким допомагає створити здорову родину, слід просити Всевишнього про одруження, нові романтичні знайомства. Молодим нареченим не гріх звернутися з молитвою про легку вагітність, а жінкам при надії про успішні нетяжкі пологи. Прочитайте такі рядки зранку:

Ласкавий Господи, Ісусе Христе, Який захотів провести довгі роки Свого земного життя в назаретській Родині! Благаю Тебе, поблагослови мою дорогу родину: батька, матір, братів, сестер, всіх свояків і кровних. Зішли їм ласку, щоб всім серцем любили Тебе, охорони від нещасть, диявольських спокус і всякого лиха.

Подай згоду моїй родині, бо згода – це великий Твій дар. Допоможи її членам щиро любитися надприродною Божою любов’ю, яка осолоджує прикрощі земного життя. Будь з нами в годину смерті, щоб з Твоєї ласки вийшли ми з цього світу та пішли до Неба навіки прославляти Тебе. Маріє, найкраща наша Мати і взірець для кожної родини, будь завжди з моєю дорогою родиною. Амінь.

Нагадаємо, що церковний календар на 13 серпня також нагадує, що у багатьох ваших знайомих може сьогодні бути День Ангела. Іменини святкують: Ганна, Антон, Арсеній, Василь, Веніамін, Володимир, Георгій, Євдоким, Єлизавета, Іван, Йосип, Костянтин, Максим, Микола, Сергій, Степан, Юрій.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.