Церковний календар на 14 серпня: яке свято, що можна і не можна робити на Медовий Спас — традиції, прикмети

Церковний календар на 14 серпня нагадує нам про найсолодше, найулюбленіше свято українців — Медовий Спас. Як правильно його відзначати і чому у деяких регіонах його називають Маковієм?

Церковний календар на 14 серпня відзначає Маковій 2022 або Медовий Спас. Сьогодні — початок Успенського посту, а свою назву свято отримало, бо саме у цей день починали збирати мед.

Традиційно сьогодні ходили на службу до церкви. Освячувати брали оберіги-маковійчики, які готували заздалегідь. Цікаво, що хоч одним з атрибутів свята є страви з маком, друга назва урочистості з цією рослиною ніяк не пов’язана, адже насправді так вшановується пам’ять про братів Макавеїв та їхньої матері Соломії. Вони щиро вірили у Христа, але були жорстоко страчені.

Святі Апостоли
Церковний календар на 14 серпня: яке свято

Церковний календар на 14 серпня: що можна і не можна робити на Медовий Спас

Традиційно не рекомендується ставати до важкої роботи, прати, шити в’язати. Крім цього не слід вживати сьогодні міцні напої та багато м’ясної їжі. Хоча Успенський піст вважається несуворим, на столи краще поставити овочеві, грибні, макові страви. Риба, молоко, яйці — також не бажані гості вашого обіду. Слід також зібрати польових квітів та освятити їх у храмі.

Церковний календар на 14 серпня: яке свято

Достовірних прикмет, пов’язаних з природою на сьогодні немає, проте, на православне свято 14 серпня не гріх сповідатися та причаститися.

Церковний календар на 14 серпня: як правильно молитися

Церковний календар на 14 серпня: яке свято

Сьогодні дуже важливо відвідати літургію у храмі, але якщо у вас не виходить, то можна обійтися і домашньою молитвою. Дуже корисно це зробити всією родиною. Почніть свій ранок з таких рядків:

Владико Господи святий, y вишніх живеш і всевидячим Твоїм оком споглядаєш на всі творіння! Тобі прихиляється душі і тіла, тобі молимося, Святе святих, простягни руку Твою невидиму і благослови всіх нас, і прости нам всяке прогрішення вільне й мимовільне, словом чи ділом скоєне.

Даруй нам, Господи, розчулення, даруй сльози змирення душі на очищення від багатьох гріхів наших, даруй волю Твою милість світові Твоєму і нам, негідним рабом Твоїм, бо благословенне і прославлене є ім’я Твоє нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Нагадаємо, що церковний календар на 14 серпня також нагадує про те, що у ряду ваших знайомих сьогодні може бути День Ангела. Іменини відзначають: Олександр, Дмитро, Леонтій, Софія, Тимофій, Федір.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.