19 вересня: яке сьогодні народне свято і що заборонено робити за прикметами

Нинішня дата є дуже особливою у церковному календарі. Дізнайтеся, 19 вересня — яке сьогодні народне свято та як його відзначати. Та прочитайте, чому чудо архістратига Михаїла так шанується у православних християн та чи є цього дня суворі заборони та рекомендації?

Свято 19 вересня у простонародні ще називають Михайлове чудо. За історичними переказами, архангел Михаїл допоміг одному доброму християнину, на ім’я Архип, вилікувати важко хвору доньку. В знак подяки за великодушність архангела служитель збудував храм на його честь. Але прихильники язичницької релігії намагались зруйнувати святиню. Архип почав благати про допомогу Михаїла та він, почувши його мольбу, захистив храм та самого християнина. Михаїл вважається одним з найсильніших архангелів, покровителем воїнів та саме він вирішує подальшу долі людської душі, зважуючи на терезах добрі та злі вчинки.

19 вересня: яке сьогодні народне свято та що заборонено робити

19 вересня: яке сьогодні народне свято

Михайлове чудо вважається великим святом у православної церкви, тому християнам варто не нехтувати сьогоднішніми заборонами. 19 вересня не можна орати землю або щось сіяти. Рубати дерево та навіть дрова. Не можна сваритися, лаятись чи кричати. Господиням радиться відпочити від домашніх клопотів. Не можна шити, в’язати, будь-що різати та пекти хліб.

Прикмети та народні традиції на 19 вересня

Яке завтра православне свято: 25 серпня
19 вересня: яке сьогодні народне свято

Сьогодні предки на такі знаки Всевишнього:

  • Голову помиєш — розум змиєш.
  • Якщо Михайлів день був теплим, осінь теж буде теплою. Але якщо небо хмарне — чекайте похолодання.
  • Як пройде день чуда Михайлового, чекайте на перші заморозки.

У давнину цього дня люди відмовлялись від будь-яких справ та відпочивали. Ходили в гості чи проводили день із сім’єю.

Також на православне свято 19 вересня зранку можна сходити до церкви, як самостійно, так і з сім’єю. У архангела Михаїла, зазвичай, просять здоров’я та мирного неба.

Нагадаємо, що 19-го вересня відзначають день Ангела: Андрій, Архип, Всеволод, Давид, Денис, Дмитро, Іван, Кирило, Костянтин, Макар, Михайло, та Ян. Привітайте цих людей з іменинами!

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.