Яке сьогодні свято та що суворо заборонено робити 15 жовтня: народні прикмети, церковні молитви та іменинники

Яке сьогодні свято та що суворо заборонено робити 15 жовтня? Дізнайтесь про стародавні традиції на сьогодні і всі ритуали, яких дотримувалися наші пращури, аби привернути прихильність гарної долі для себе

Яке сьогодні свято та що суворо заборонено робити 15 жовтня? На календарі вже середина осені та сьогодні православна церква шанує пам’ять блаженного Андрія Юродивого. Святий народився у Константинополі, в сім’ї бідняків. З дитинства хлопчик проявляв інтерес до Біблії та церкви. Одного разу юнак побачив дивний сон, у якому з одного боку були воїни, вбрані у світлі одіяння, а з іншого — чорні чудовиська та демони. Далі перед ним з’явився Ангел, котрий закликав Андрія заради Господа стати юродивим. Християн сприйняв видіння серйозно та кардинально змінив образ життя — почав носити лахміття, голодувати, поводитись так, ніби втратив розум. Через ще блаженного святого ображали люди, часто били та знущалися. Але Божий служитель не втратив смирення та віру у Всевишнього, за що був нагороджений даром пророцтва.

1 жовтня 2022 року: яке сьогодні народне свято
Яке сьогодні свято та що суворо заборонено робити 15 жовтня

Яке сьогодні свято та що суворо заборонено робити 15 жовтня?

Церковне свято на сьогодні не має сурових заборон, але має цікаву пораду стосовно того, що не варто робити на свято Андрія Юродивого. З давніх часів поганою прикметою сьогодні вважалося впустити у дім безхатніх тварин з вулиці, або навіть їх погладити. Вважалося, що нечиста сила може набувати образу кішки чи собаки та нашкодити людині. Не можна занадто багато вживати алкогольних напоїв, кричати, лаятися та ображати рідних. Не слід залишати дітей без нагляду дорослих, аби їх не дісталися злі духи.

15 жовтня: яке сьогодні свято, традиції та прикмети

Яке сьогодні свято та що суворо заборонено робити 15 жовтня

Наші пращури цього дня заготовлювали дрова, оскільки скоро вже настануть перші морози. Рибаки, зазвичай, виходили на рибалку, а господині займалися рукоділлям чи пекли пироги. Дивилися за такими прикметами:

  • Якщо листя рясно сиплеться з дерев — очікуйте швидке похолодання.
  • На день Андрія йде холодний та проливний дощ — зима прийде швидко та буде морозною.
  • Вітер з півночі принесе сніги та морози взимку.

Нагадаємо, що у свято 15 жовтня відзначають день Ангела люди з іменами: Федір, Борис, Степан, Андрій, Петро, Василь, Олександр, Костянтин, Михайло, Давід, Іван, Георгій та Ганна.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.