Сьогодні важливий день для церкви: яке свято 23 березня, про що молитися і чого не можна робити

На 23 березня припадає чимало православних свят. Для того, щоб не пропустити якусь визначну подію та не порушити заборони цього дня, читайте далі.

Згідно з православним календарем, 23 березня 2023 року віряни вшановують пам’ять святої Василини Коринфської. Але ж ким вона була?

День пам’яті святої Василини Коринфської

Василина жила ще в ІІІ столітті в місті Коринф. У ті часи імператором був чоловік, на ім’я Декія. Власне цей Декія був язичником і через це активно проводив гоніння християн. Одного разу до Коринфу прибув воєначальник Ясон. Приїхав він не просто так, а із конкретною метою — знищити християнську віру.

Ясон дізнався про те самітника Кондрата, який давав божі настанови всім охочим. Серед вірян, які приходили чоловіка, була маленька дівчинка Василина, якій було не більше дев’яти років.

Воєначальник наказав спіймати всіх християн, змусити відректись від віри та визнати ідолів своїми богами. Певна річ, що захоплені люди, в тому числі маленька Василина, відмовились виконувати накази Ясона. Пізніше усіх вірян піддали тортурам. Втім попри це, вони не відмовились від Бога, за що були страчені через обезголовлення. Саме завдяки такій відданості Василину Коринфську зарахували до лику святих.

свята Василина
свята Василина

Також цього дня вшановується пам’ять мучеників Кодрата, Кипріяна, Анекта і Крискента, які також відмовились відмовлятись від християнської віри.

Що не можна робити 23 березня?

Перш за все, варто відмовитись від покупок та операцій. Крім того, бажано не відвідувати зубного лікаря. Ну і найголовніше — категорично не можна сваритись та лихословити у цей день.

У цей день потрібно читати молитво про захист від підтоплення будинків
У цей день потрібно читати молитво про захист від підтоплення будинків

Якщо вірити нашим пращурам, свята Василина має змогу дарувати струмкам пам’ять і можливість бачити всі таємниці. То ж за звичаєм, 23 березня господарі мають читати молитву Святій про захист від підтоплення будинків та інших споруд. Якщо вода щось затопила, значить за людиною тягнуться гріхи з минулого.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.