24 листопада: яке свято, чиї іменини, прикмети. Що можна і чого не треба робити

Релігійний літургійний календар східного обряду 24 листопада молитовно згадує святих мучеників Мину, Віктора, Вінкентія, Стефаніди, преподобного отця й ісповідника Теодора Студита. А світський відзначає Всесвітній день відмови від покупок.

Святий мученик Мина жив у час правління імператора Диоклетіяна, який був ярим гонителем християн. Мина служив у римському війську, був хоробрим воїном, а що був християнином, то рлкинів службу, бо не міг витримати знущання над братами і сестрами у вірі, пішов у гористу пустелю покутувати в постах і молитвах.

Під час святкування поганами одного зі своїх свят Мина зійшов з гори, став посеред майдану і почав голосно проповідувати Христа, закликаючи поган до навернення.

Його схопили і кинули у в’язницю. На суді Мина відмовився зректися Спасителя, Ісуса Христа і його піддали катуванням, а потім стяли голову мечем. Тіло спалили. Було це близько 304 року.

Образ Святий Мина
Образ Святий Мина

Мощі святого перебувають в Олександрії у храмі, який потім християни побудували на його честь.

Преподобний отець й ісповідник Теодор Студит виховувався дядьком Платоном, бо батьки його були в монастирі.

Невдовзі він також вступив в монастир, а коли дядько уже не мав здоров’я, то перейняв у нього керівництво монастирем в Саккудіоні. Згодом, коли на монастир почали робити набіги татари, Теодор разом з преподобним Платоном і братією перебрався до Царгорода, до Студійського монастиря, щоб його відродити. Монахів, які у ньому були називали «неусипаючими», бо вони цілодобово, міняючись, безперестанно молилися церковне правило.

Крім молитви монахи ще багато працювали фізично, щоб забезпечити собі життя.

Преподобний Теодор Студит написав для монахів Устав, якого дотримуються у багатьох монастирях й донині. Наприклад, у Києво-Печерській Лаврі та Святоуспенській Унівській Лаврі.

Згодом, коли на престол прийшов лукавий єретик Лев  Вірменин, то відновив іконоборство, а монахів почали переслідувати.

У Квітну неділю ігумен Теодор разом з монахами вийшли з хоругвами й іконами, співаючи і прославляючи Христа. Розлючений імператор кинув Теодора до в’язниці, де той пробув довгих три роки, аж доки його мучитель не сконав.

Преподобний Теодор вернувся в Царгород та невдовзі перебрався до Акрит, поблизу Никодимії, де мешкав з кількома учнями при церкві святого Трифона. Там і віддав Богу душу у 826 році.

Мощі преподобного покояться у Візантії.

Іменини цього дня святкують Богдан, Вікентій, Віктор, Євгеній, Максим, Степан, Федір.

Народні прикмети на 24 листопада
  • Тепла погода на Студита – зима також теплою буде, і навпаки.
  • Сонце 24 листопада світить на Федора – чекай похолодання.
  • Йде дощ 24 листопада – тепло протримається до Введення.
  • Багато зірок на небі – прикмета, що буде багато грибів і ягід.
  • Гуси вийшли на лід – прикмета, що буде відлига на Різдво.

У цей день добре відмовитися від ходіння магазинами і присвятити його духовному розвитку.

Схожі статті

Коли і як святкують Різдво в Україні 2023-2024: основні дати за старим і новим календарем, традиції

Розповідаємо, коли святкують Різдво у 2023 році в Україні, які існують різдвяні традиції, заборони. Також дізнаєтеся, коли Різдво перенесли на 7 січня, про страви на Святвечір та інші цікаві факти.

10 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олена Кравець та Ілона Гвоздьова приймають вітання

Іменини – особливий день для кожного вірянина та людей, які святкують своє свято за правилами та традиціями. Дізнаємося, хто 10 серпня може приймати вітання та подякувати ангелу-охоронцю за свій захист.

7 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олександр Пікалов та Анна Кошмал приймають вітання

Церковний календар підкаже, як назвати дитину, яка народилася в певний день, адже, якщо дати малюку ім'я зі списку іменинників, то тоді вірилося, що він матиме ще більший захист з небес.

6 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Анатолій Анатоліч та Христина Соловій приймають вітання

Існує достатня кількість людей, які не беруть до уваги правила святкування Дня ангела, а отже по-справжньому не зможуть провести своє свято за всіма церковними обрядами.

5 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Андрій Данилко та Віталій Козловський приймають вітання

У сучасних реаліях багатьом громадянам здається свято День ангела не дуже важливим у їхньому житті, однак не варто забувати про нього, адже так ви маєте змогу попросити в ангела-охоронця про ще більший захист.

4 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олексій Потапенко та Марія Єфросиніна приймають вітання

День ангела – світле християнське свято, яке кожного дня мають представники різних імен, що відзначається в день пам'яті святого, чиє ім'я носить людина.