20 грудня 2020 – яке сьогодні свято, що можна та чого не можна робити в цей день

Цього дня православні християни підбивали підсумки року, що йде і готувалися до найважливішого свята - Різдва.

20 грудня — 354-й день року за григоріанським календарем, до кінця року залишилося 11 днів.

Цього дня іменини відзначають: Лев, Антон, Григорій, Іван, Ігнатій, Михайло, Павло та Сергій

Цього дня православна церква вшановує пам’ять Міланського єпископа і проповідника Амвросія Медіоланського, який жив у IV столітті. Цей святий належить до четвірки великих латинських вчителів церкви. Саме Амвросій Медіоланський навернув до християнства блаженних Августина та Анфісу Римську.

Єпископ був настільки впливовю людиною, що до нього у політичних питаннях звертався за порадою сам Феодосій Великий, останній імператор Римської імперії.

20 грудня дівчата, за віруваннями, мали готувати вбрання на майбутнє. Але перед тим, як почати його шити вони читали спеціальну молитву: «Наперед стібка – Богу молись, наперед шиття – Бога слав».

Цього дня існував ряд заборон. Звісно, як і на будь-яке свято, цього дня не можна було лаятися та лихословити. Також не радили 20 грудня зустрічатися з неприємними людьми.

А ще під забороною були посиденьки та братчини. Це тривало аж до 6 січня. З цього дня у православних християн починався строгий Різдвяний піст, який тривав до свята. Крім того, цього дня православні християни починали активно готуватися до Різдва, адже тоді будь-яке свято відзначали набагато багатше, ніж зараз.

Амвросій Медіоланський. Різдвяний піст
Амвросій Медіоланський. Різдвяний піст

Крім того, 20 грудня був символом кінця і в цей день ніби підводили фінальну риску під старим роком.

Цього дня особливу увагу приділяли прикметам. Зокрема вірили, якщо цього дня пішов щільний і мокрий сніг, то слід очікувати вологого літа. А от якщо сніг йде сухий, то таким самим буде й літо.

Також дивилися на сонце. Пращури відмічали, якщо сонце цього дня постійно ховається у тумані, то знали, що наближається завірюха. А от якщо сонце цього дня не показується з-за хмар, то це було вірною ознакою, що треба готувалися до снігопаду.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.