28 грудня 2020 – яке сьогодні свято, що можна та чого не можна робити в цей день

28 грудня пращури намагалися найповніше підготуватися до Нового року і не нести у нього все погане.

Наприкінці грудня християни східного обряду вшановують велику кількість святих. Зокрема, на 28 грудня припадає день вшанування пам’яті святого Трифона Печенгського.

За народними переказами, одного разу Трифон, у миру Митрофан, почув голос, який наказав йому слідувати на Північ. Йдучи за велінням голосу він потрапив на Кольський півострів, де став жити біля річки Печенга. Там він проповідував Євангеліє саамів, а згодом побудував храм і заснував монастир на честь Святої Трійці. У тому ж храмі він прийняв постриг і через деякий час став ігуменом монастиря.

Печенгський монастир
Печенгський монастир

Саме за назвою річки Трифон і отримав своє прізвище.

Цього дня іменини відзначають Олександр, Василь, Іларіон, Павло, Степан, Сусанна та Трифон.

У народі існує кілька прикмет на цей день. Зокрема, говорять, що з 28 грудня день стає довшим, а погода – морозною.

Наші пращури цього дня радили помиритися з тими, з ким перебуваєте у сварці. І, звісно, рекомендували віддати усі борги.

Натомість заборонялося ходити в гості. Також цього дня не можна було займатися серйозною роботою, оскільки вірили, що вона не принесе великих результатів. І, звісно, як і протягом усіх свят, не можна було цього дня лаятися.

Зимові свята
Зимові свята

28 грудня пращури приділяли велику увагу всьому, що їх оточувало. Вони вважали, якщо цього дня кішка просилася в будинок, вугілля саме розгорялося або спостерігали червону зорю, то слід було чекати морозів.

Якщо ж вранці голосно цвірінькали синички і дув північний вітер, то готувалися до холодів.

Холодний і малосніжний день віщував гарний урожай злакових. А от якщо вітер розносить сухий сніг або на полях сніг лежить рівно, то це свідчило про майбутню посуху і неврожайний рік.

Глибокі замети свідчили про тепле літо, але спеки великої не обіцяли.

Схожі статті

Коли і як святкують Різдво в Україні 2023-2024: основні дати за старим і новим календарем, традиції

Розповідаємо, коли святкують Різдво у 2023 році в Україні, які існують різдвяні традиції, заборони. Також дізнаєтеся, коли Різдво перенесли на 7 січня, про страви на Святвечір та інші цікаві факти.

10 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олена Кравець та Ілона Гвоздьова приймають вітання

Іменини – особливий день для кожного вірянина та людей, які святкують своє свято за правилами та традиціями. Дізнаємося, хто 10 серпня може приймати вітання та подякувати ангелу-охоронцю за свій захист.

7 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олександр Пікалов та Анна Кошмал приймають вітання

Церковний календар підкаже, як назвати дитину, яка народилася в певний день, адже, якщо дати малюку ім'я зі списку іменинників, то тоді вірилося, що він матиме ще більший захист з небес.

6 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Анатолій Анатоліч та Христина Соловій приймають вітання

Існує достатня кількість людей, які не беруть до уваги правила святкування Дня ангела, а отже по-справжньому не зможуть провести своє свято за всіма церковними обрядами.

5 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Андрій Данилко та Віталій Козловський приймають вітання

У сучасних реаліях багатьом громадянам здається свято День ангела не дуже важливим у їхньому житті, однак не варто забувати про нього, адже так ви маєте змогу попросити в ангела-охоронця про ще більший захист.

4 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олексій Потапенко та Марія Єфросиніна приймають вітання

День ангела – світле християнське свято, яке кожного дня мають представники різних імен, що відзначається в день пам'яті святого, чиє ім'я носить людина.