Без жодних фітоламп: розсада томатів виросте товстенькою, міцною, кремезною – простий стрес-прийом дачників

Сьогодні ми поділимось з вами секретом догляду за розсадою томатів. Завдяки цим порадам розсада неодмінно виросте міцною, здоровою та тішитиме вас врожаєм.

Час дозрівання

Багато дачників вважають, що чим раніше вони посіють насіння томатів на розсаду, тим швидше дозріє врожай. Але це не так. Оптимальний вік розсади томатів – 50 – 60 днів. І ще 5 днів треба закласти на проростання насіння.

Підготовка насіння

Перше, що потрібно зробити, замочити насіння в світло-рожевому розчині марганцівці. Залишити насіння потрібно на ніч, розчин знищить клітини патогенних грибів, які можуть бути на оболонці насіння. Однак замочувати потрібно тільки своє насіння – магазинне, як правило, вже протруєне від захворювань. Після замочування в марганцівці насіння потрібно промити і загорнути у вологу тканину. Вдень насіння тримають у теплому місці при температурі 18 – 20 °С, а на ніч прибирають у холодильник, де має бути 0 – 1 °С. І так протягом 5 – 7 днів. При цьому важливо щоразу розгортати тканину і оглядати насіння, як тільки воно почало накльовуватись – настав час висаджувати. Загартування насіння таким чином дозволить рослинам надалі протистояти негоді. Адже навіть влітку нічні температури бувають досить низькими.

Як доглядати за розсадою томатів, щоб вона була міцною та здоровою
Як доглядати за розсадою томатів, щоб вона була міцною та здоровою

Підготовка ґрунту

Ґрунт краще готувати самостійно. Оптимальний склад – суміш дернової (лугової) землі з перегноєм (1:1). На відро такого ґрунту потрібно додати 1 склянку золи – вона захистить насіння від хвороб. Але перед тим, як заповнити ґрунтом ящики або стаканчики, його потрібно прожарити в духовці – насипати на лист шаром 5 см і витримати 1 годину при температурі 180 °С. Це важливо, тому у ґрунті завжди є патогени, а висока температура їх знищить.

Умови вирощування

  • Температура. До появи пагінців температура має бути 20 – 25 °С. Але як тільки з’являться пагінці, розсаду томатів треба прибрати в прохолодне місце: протягом 5 днів вдень температура повинна бути 10 – 15 ° С (не вище 18 ° С), а вночі – 6 – 7 ° С. Не дивуйтесь! Саме такі низькі температури на початковому етапі розвитку рослин дозволяє отримати здорову та кремезну розсаду. А далі розсаду треба поставити в тепліше місце, де вдень буде 18 – 25 ° С, а вночі 8 – 10 ° С. Досягти низьких нічних температур досить просто – можна просто відкривати кватирку.
  • Світло. Томати дуже люблять світло, тож найвдаліше для них місце – південні вікна.
  • Підживлення. Розсаду томатів підгодовують двічі. Перший раз – за 20 днів після появи пагінців. Другий – за 7 – 10 днів до посадки. Розчин в обох випадках готують однаковий: 1 чайна ложка аміачної селітри, 2 ст. ложки суперфосфату та 1 ст. л. сульфату калію на 10 л води.

Схожі статті

Не викидайте баночки від сметани: хитрі господині знайшли їм 8 сенсаційних способів застосування в побуті

А чи знали ви, що різноманітні контейнери, як от баночки від сметани можуть стати корисними в побуті? Сьогодні ми запропонуємо вам кілька варіантів ефективного використання таких баночок.

Не варто запускати прання на цьому режимі: через це в машинці з’являється пліснява і затхлий запах

Майже кожна господиня у своєму житті стикалася з ситуацією, коли з пральної машинки йде неприємний запах. І насправді цьому є пояснення. Так само, як і методи боротьби.

Так роблять господині у Франції: воду після варіння яєць не виливають. “Рідке срібло” для вашого городу

Ми залюбки купляємо різноманітні добрива, коли хочемо, щоб наш сад давав прекрасні врожаї та тішив цвітінням. Але деякі мінеральні добрива вливаємо, не розуміючи цього.

Як вберегти сад від шкідників та лихого ока заздрісних сусідів: народні методи та поради, перевірені роками

Сьогодні ми поділимось з вами порадами, які допоможуть вберегти ваш сад від шкідників та небажаних поглядів. Ці секрети досвідчені дачники перевіряли роками

Як врятувати пересолений суп, позбутись неприємного запаху від дошки і ще 8 корисних лайфхаків для кухні

Сьогодні ми допоможемо вам полегшити свій побут на кухні. Пропонуємо до вашої уваги ТОП-10 корисних порад від професійних кухарів та досвідчених господинь!

Одягніть на віник пакет і готуйтеся дивуватися: цікавий трюк, який значно збільшує ефективність прибирання

До процесу прибирання всі ставляться по-різному. Для когось це справжній ритуал, я такий допомагає заспокоїтися та прийти до якогось висновку під час активних обдумувань.