Краєвиди звільненого Ізюму і Балаклеї: ТОП-10 кращих локацій Харківщини, куди українці поїдуть після перемоги

Певно, кожен другий в світі знає, що першим містом, яке попало під російський вогонь стало чудове місто Харків та область. На превеликий жаль, сам Харків, все ще підпадає під щоденні обстріли і найстрашніше те, що місцеві жителі настільки звикли до цього, що їх це не дивує. Проте є і гарні новини. Нещодавно Українська армія звільнила дв міста у Харківській області, ними стали місто Балаклея та Ізюм.

У довоєнний час ці два міста жили своїм життям, були комусь відомі, комусь ні, але у Харкові всі знали про ці два доволі цікавих міста зі своїми історіями та особливостями. До речі, кожне маленьке місто має свої “фішки”, які видають їх жителів у інших, великих містах, це дуже цікавий факт, який стосується кожної області. Звісно,зараз хочеться згадати про ці місця лише щось позитивне, але, ми мусимо кричати на весь світ про злочини росіян в нашій країні. Всім відомо, що Балаклія та Ізюм перебували в окупації тривалий час і зараз, мають зовсім інший вигляд – це руїни, частково. Ці міста-герої, вони пережили страшні історії, але тепер, це вільні від окупантів міста, які незабаром почнуть нове життя. А поки що, треба виділити локації для відвідування, які після перемоги будуть обов’язковими для кожного українця.

Визначні місця Балаклії

Каньйон у Балаклійському районі

Балаклійський каньйон
Балаклійський каньйон

У Харківській області є власний каньйон, який розташований у Балаклійському районі між селами Чепель та Протопопівка. Цей каньйон крейдяний і трохи схожий на відомі каньйони у Криму, поступається лише розміром, але не набагато менший.

Станція юних натуралістів

Станція юних натуралістів зсередини
Станція юних натуралістів зсередини

Станцію юних натуралістів було засновано у 1982 році. В цьому місці знаходяться літні та зимові вольєри, водойми для птахів, парники, оранжерея та квітники. Також тут є можливість відвідати міні-зоопарк, де мешкають екзотичні птахи та тварини. А побачити можна: білок, бабаків, фазанів, павичів, лебедей. І навіть, австралійського страуса. Також тут працює музей із чучелами різних тварин та птахів.

Балаклійський оглядовий майданчик площі Ростовцева

Оглядовій майанчик неймовірної краси
Оглядовій майданчик, який заворожує красою 

Неймовірно красивий вид відкривається з цієї площі. Вхід сюди безкоштовний, але подивитися тут є що. Якщо піднятися на верхні сходи, то відкривається шикарний вид на озеро та всю рослинність,яка є поряд. А якщо прийти ввечері, то ще й ліхтарики будуть додавати особливої романтики. Це місце вартує уваги.

Балаклійський краєзнавчий музей

Краєзнавчий музей
Краєзнавчий музей

Цей музей зібрав цілу колекцію експонатів про маршала Радянського Союзу Григорія Костянтиновича Жукова, але після відбудови в музеї будуть інші імена, що ввійшли в нашу нову історію. Другу експозицію присвячено Оксані Петрусенко, знаменитій акторці.

Петрівська фортеця української лінії

Фотеця
Фотеця

Земляна фортеця знаходиться в міжріччі Сіверського Дінця та Береки. Була збудована у 1730-1740-ті роки. Висота валу фортеці – майже три метри. Можна побачити слід колодязя у центрі кріпосного валу. Навколо фортеці знаходиться сухий рів. Зміцнення фортеці вважаються пам’ятками військово-інженерного мистецтва аж у першій половині 18 століття.

Визначні місця Ізюма

Гора Кременець

Гора Кременець
Гора Кременець

пагорб-пам’ятка, яка знаходиться у південній частині міста Ізюм, на правому березі місцевої річки Сіверський Донець. Цей пагорб вважається найвищою точкою Харківською області. Деякі дані свідчать, що  його висота – 177,3 м, за іншими – 218 м. над рівнем моря, уявіть собі, який вид з нього відкривається. До речі на вершині є меморіал Другої світової, але до того моменту, як можна буде відвідати це місце, будуть вже нові. Також на вершині пагорбу розташовані монументи під назвою “кам’яні баби”. Вони вважаються ідолами-оберегами. Навіть легенда ходить про те, що колись, тут проживало плем’я людей, що поклонялись сонцю. Але ці люди розгнівали сонце своїми діями і воно перетворило людей у кам’яні статуї.

Кириченкова криниця-джерело та купальня піщаної Божої матері

Свята криниця
Свята криниця

А це місце, вважається святим і по-особливому магічним. Люди стають в чергу щоб набрати святої Божої водиці, як то вважається в народі та помолитися.

Свято-Преображенський собор

Свято-преображенський собор
Свято-преображенський собор

Собор побудований аж у 1684 році у стилі українського бароко артіллю майстрів, які пізніше будували Покровський собор у Харкові. Довгий час у Преображенському храмі зберігалися нагороди та військові трофеї Ізюмського Слобідського козачого полку. Цей собор одне з найстаріших кам’яних побудов не лише міста, а й Слобожанщини, яка дійшла до наших днів із козацьких часів.

Парк Перемоги

Парк перемоги
Парк перемоги

Цей парк як раніше, так і зараз славиться розірваними снарядами і великою кількістю зелених рослин, тому, подихати повітрям та спокійно посидіти там можна.

Пам’ятник афганцям

Пам'ятник авганцям
Пам’ятник авганцям

Цей пам’ятник знаходиться на горі Кам’янець, який вшановує світлу пам’ять загиблих українців під час великої афганської війни.

Тож, Харківські міста дуже історичні і насправді глибоко занурені у воєнні історії, як і сама область зараз. Тому, коли українці і гості з-за кордону приїжджатимуть на Харківщину, вони обов’язково будуть вшановувати пам’ять загиблих в цих місцях воїнів. Тих хлопців і дівчат, які віддали своє життя за Харківщину в російсько-українській війні, яку наш народ ніколи не забуде, як і героїв, які тепер боронять країну з неба. І тому, вшанувати пам’ять нових героїв Ураїни, для кожного буде гордістю та болем водночас.

Схожі статті

Хотів стати першим темношкірим генералом в Україні: друг розповів про загиблого в авіакатастрофі Ан-26 Ашрафа Мсуя

Він усією душею хотів служити на благо українського народу, захищати цілісність нашої держави, він робив усе, щоб досягти своєї мети – стати першим темношкірим генералом в Україні.

Страшна трагедія: на Харківщині розбився військовий літак, є загиблі

У Харківській області на 530 кілометрі траси Київ-Харків поруч з дорогою впав військовий літак Ан-26 та одразу загорівся. Наразі відомо про 22 загиблих.