Які вершини слід підкорити в Карпатах

Гори України – одні з наймальовничіших у Європі. Тут багато цікавих і дуже красивих маршрутів різного рівня складності.

Наймальовничішими вершинами українських Карпат вважаються Говерла, Петрос, Шипці, Піп Іван, Мармароси, Горгани.

Першою вершиною, на яку варто піднятися – Чорногора

Чорногірський хребет – найбільший масив Карпат, на якому височить 6 двотисячників.  Попри те, що це один з найвищих гірських масивів, тут багато доступних туристичних маршрутів. До складу цього масиву входить і найвища точка України – Говерла.

Чорногора
Чорногора

Перед відправленням у похід на Чорногору потрібно пам’ятати, що погода там змінюється різко і швидко. Тобто, однієї миті може світити сонце, а через пару хвилин вже ллє холодний дощ і віє сильний вітер.

Говерла

Це найвища вершина не лише масиву Чорногори, а й України. Її висота 2061 м. Незважаючи на висоту, на гору існує багато туристичних маршрутів різного рівня складності. Один з найпростіших маршрутів починається від туристичної бази «Заросляк» і поступово піднімається вгору. Саме через наявність відносно легкого маршруту на Говерлу піднімається багато туристів і від цього дуже страждає рослинний світ. Якщо на початку маршруту рослинності багато і вона різноманітна, то чим ближче до вершини, тим рослинності менше і тим більше вона витоптана ногами туристів. На самій вершини через туристів дуже багато сміття і всіляких пам’ятних речей, які туристи залишають на згадку про себе.

Говерла - найвища гора України
Говерла – найвища гора України

Незважаючи на те, що це туристичне місце, не знаючи місцевість можна заблукати, збитися з маршруту або звернути не туди.

Шпиці

Від бази «Заросляк» веде ще один маршрут до гори Шпиці. Цей маршрут не такий популярний, як Говерла, тому туристів значно менше і набагато краще можна роздивитися гори. Хоча Шпиці і не двотисячник, висота гори всього 1863 метри, вид з вершини заворожує не менше, якщо не більше, ніж з двотисячників.

Назва гори пішла від виступів гірської породи, які нагадують шипи на спині дракона. А якщо погода туманна, то ці виступи можна сприйняти за міфічних істот, що стоять на варті дороги.

Неземний пейзаж гори Шпиці
Неземний пейзаж гори Шпиці

Неподалік туристичної бази «Заросляк» знаходиться одне з найвищих високогірних озер України, озеро Несамовите.

Петрос

Це одна з найвищих і найнебезпечніших вершин Чорногірського хребта. Вона вважається однією з найважчих для підкорення, оскільки схили гори з одного боку круті, а з іншого – уривчасті. Гора стоїть трохи осторонь основних вершин і здається, що вона вища за Говерлу. Таке враження складається також чеерз прохід між вершинами, який спершу спускається вниз, а потім піднімається вгору. Через розташування у Петрос часто влучають блискавки, звідки і друга її назва – Грозова гора.

Петрос - найскладніша для підкорення вершина
Петрос – найскладніша для підкорення вершина

Це ледь чи не єдина гора, яку оминають туристичні групи. І причина цьому саме розташування і особливості схилів гори. Але тим, то дістався вершини Петрос дарує чи не найкращий подарунок в нагороду за зусилля – неймовірної краси краєвиди.

Піп Іван

Гора, з якої бере початок найвищий масив Українських Карпат. Говорять, що гора прихистила Білого слона. Насправді це не вигадка і тут точно не йдеться про тварину. Справа в тому, що на горі розташована польська обсерваторія, яка так і називається «Білий слон».

Піп Іван і Білий слон
Піп Іван і Білий слон

До гори веде два туристичних маршрути. Один – коротший, але складніший. Інший, що йде через Вухатий камінь, – довший і мальовничіший.

Далі буде.

Схожі статті

Жінка відростила 13-метрові нігті та потрапила у Книгу рекордів Гіннеса: яка довжина була у її попередників?

63-річна жителька Міннесоти почала відрощувати свої нігті ще у школі. Проте, вона не перша, хто має таке досягнення. Ким були її попередниці та який рекорд тримали вони?

Відома іспанська акторка показала фото своєї доньки, батьком якої є її рідний син: як таке можливо?

Акторка показала фото однорічної доньки та зауважила, що вона цілковита копія свого батька. Подробиці історії читайте у матеріалі порталу Сенсація.