Палац Кирила Розумовського в Батурині називають українським Версалем

Палац Кирила Розумовського, як і саме місто Батурин мав довгу історію з періодами злету і падінь.

Палац Кирила Розумовського став останнім палацом останнього гетьмана України. Будівля спершу мала стати помешканням гетьмана, а стала палацом графа. Таким змінам посприяли російські імператриці Єлизавета Петрівна, яка дала можливість відновити в Батурині гетьманство, і Катерина ІІ, яка цю можливість забрала, позбавивши таким чином Лівобережну Україну залишків автономії і скасувавши гетьманство. Вона ж усунула гетьмана Кирила Розумовського з посади гетьмана і заборонила йому в’їзд на Батьківщину.

Перший варіант палацу Кирила Розумовського з парковим комплексом побудував у 1803 році шотландський архітектор Чарльз Камерон, але графу так і не судилося в ньому пожити. Відповідно, оздоболювальні роботи в палаці так і не були завершені. Після смерті графа палацово-парковий комплекс перейшов у власність його сина Андрія, але хлопець проживав у Відні і не міг опікуватися будівлею. Згодом палац взагалі згорів. Є припущення, що це зробив управитель сина Кирила Розумовського, щоб приховати сліди крадіжок у палаці.

Близько 100 років палац і парк перебували у запустінні, але повернути його до життя не встиг і онук останнього гетьмана.

У ХХ столітті були спроби реставрувати палац і це дало змогу вберегти його від подальших руйнувань. Нове життя палацово-парковий комплекс отримав у 2009 році, реставрацією якого займалися меценати на чолі з тодішнім президентом України Віктором Ющенком. Це була 7 спроба відновити палац і саме вона увінчалася успіхом.

Під час реставрації палацового комплексу інтер’єри відновлювалися за малюнками Чарльза Камерона та прикладами внутрішнього оздоблення Царського Села та Павловська. Значна частина експонатів картинної галереї палацу-музею передала Львівська галерея. У колекції представлені портрети всіх гетьманів України, включно з Дорошенком, Многогрішним, Хмельницьким, Вишневецьким та іншими.

Палацово-парковий комплекс часто порівнюють з французькою резиденцією королів у Версалі саме через розмах комплексу, а займає він велику територію на краю Батурина.

Парковий комплекс біля палацу Кирила Розумовського
Парковий комплекс біля палацу Кирила Розумовського

До палацового комплексу входить сам палац, флігелі та домова церква. У самому палаці знімали кадри зустрічі Вакули з царицею з фільму «Вечори на хуторі біля Диканьки».

Зараз у палаці відкрито музей гетьманства. Варто зазначити, що всі предмети інтер’єру належать графу Кирилові Розумовському.

Схожі статті

“За 30 хвилин у мене була сукня”: американка вийшла заміж у лікарняних простирадлах прямо під час пологів

Чого тільки не трапляється у світі, ми постійно дивуємося дивовижним історіям людських життів. Сьогодні портал Сенсація розповіст про унікальне весілля у пологовому.

Індонезієць, не знаючи того, взяв за дружину чоловіка: як це можливо і як “наречена” змогла приховати обман?

Чоловік зміг обкрутити довкола носа не тільки закоханого, а й усю його родину. Правда спливла лише на 12 день після весілля та не на жарт вразила індонезійця.

Сіамські близнючки розповіли про їхні романи: одну приваблюють чоловіки, а друга в них не зацікавлена

19-річні Міа та Лія розуміють, що приватне життя має залишатися приватним. Але щоб незнайомці не турбували інших, вирішили розповісти про те, як це - бути сіамськими близнючками.

Родина стала відомою на весь світ та допомогла вченим: неймовірна історія “чоловіка-вовка” та його рідних

Подібні випадки були не одноразово зафіксовані в історії. Проте, це вперше, коли ген "волохатості" дістався декільком членам однієї родини.

Подружня пара під час ремонту знайшла скарб на власній кухні: сума грошей, що кардинально змінила їхнє життя

Ця знахідка з ніг на голову перевернула їх життя. Тепер, пара зможе завершити ремонт та віддати борги не чекаючи на наступну заробітну плату.

Справжня Рапунцель: українка встановила рекорд з найдовшого волосся у світі та розповіла, як доглядає за ним

Українка ніколи не відрізала своє волосся та дуже пишається своїм досягненням. Вона вважає, що це її родзинка, яка може надихати інших жінок.