Молитва “Отче наш” або Господня молитва

Це універсальна молитва якою можна молитися у будь-який час і у всяких потребах. Саме тому, що своїх учнів і нас навчив її сам Господь наш, Ісус Христос.

Про цей випадок згадує євангеліст Лука (Лк. 11:1). Більше дізнаємося з Євангелії від Матвія.

«А як молитеся, то не будьте, як ті лицеміри, що люблять ставати й молитися по синагогах та на перехрестях, щоб їх бачили люди. Поправді кажу вам: вони мають уже нагороду свою!
А ти, коли молишся, увійди до своєї кімнати, зачини свої двері, і помолися Отцеві своєму, що в таїні; а Отець твій, що бачить таємне, віддасть тобі явно. А як молитеся, не проказуйте зайвого, як ті погани, – бо думають, ніби вони будуть вислухані за своє велемовство. Отож, не уподібнюйтеся їм, бо знає Отець ваш, чого потребуєте, ще раніше за ваше прохання!
Ви ж моліться отак: «Отче наш, що єси на небесах! Нехай святиться Ім’я Твоє, нехай прийде Царство Твоє, нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні. І прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим. I не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого. Бо Твоє є царство, і сила, і слава навіки. Амі́нь». «Бо якщо ви прощатимете людям провини їхні, то простить і вам Отець ваш Небесний» (Мф. 6.5-14).

Ця коротенька молитва «Отче наш» вмістила у собі все, що людині потрібно для життя тут, на землі, і для спасіння у небі. У ній визнаємо Бога нашим Небесним Отцем. Просимо про пожиток. Перепрошуємо за скоєні гріхи, які вчинили свідомо чи несвідомо, і які є образою для Бога. Просимо про заступництво і покровительство. Укінці засвідчуємо свою вірність і відданість.

З молитви «Отче наш» розпочинаються всі богослужіння у різних християнських деномінаціях, вона є частиною Святої Літургії. Латинською мовою звучить так «Pater noster».
Слова молитви поклали на музику багато композиторів у всьому світі. В Україні найвідоміший і найбільш використовуваний твір Михайла Вербицького, який був священником.

 

Для християн, які практикують і регулярно моляться вона є постійною розрадою, поміччю і подякою. Через неї вони невидимим каналом зв’язані із своїм Богом і Творцем, із своїм Спасителем.

«Господи, навчи нас молитися», – просять Його учні.

«Навіть якщо ми молимося багато років, ми завжди повинні вчитися. Молитва людини, оте прагнення, яке настільки природньо зроджується в її душі, є, можливо, однією з найнезглибиміших таємниць у всесвіті, – завважує Папа Римський Франциск у своїй катехизі про молитву «Отче наш».

Схожі статті

Сильні молитви до Пресвятої Богородиці за здоров’я мами: молися тривало і з вірою в серці

Молитви дуже часто справді допомагають у важких життєвих ситуаціях, коли здається, що вже нічого не допоможе. Коли вже немає на що розраховувати, помоліться до Богородиці.

Сильні молитви за здоров’я мами: до Господа, Богородиці, Пантелеймона Цілителя і Ангела-Хоронителя

Молитва – це найсильніший засіб, який може допомогти в будь-якій скруті. А молитва за здоров'я мами – найкращий спосіб висловити їй свою любов і турботу та попросити Бога про її зцілення.

Молитви, які допомагають та захищають у важких ситуаціях на війні солдат та громадянських людей. Читайте з вірою!

Батько, Твоє слово каже, що воїн, покликаний на війну, повинен сміливо бити ворога та захищати Україну. Воїнові треба захищати свій будинок, свою сім'ю. Господи, допоможи мені в цьому. В ім'я Ісуса, амінь.

Молитва за зцілення хворих дітей від усіх недуг до Ісуса, Богородиці та Матрони Московської

Хвороба ніколи не обіцяє нічого хорошого, а особливо важко, коли хворіє дитина. У такі моменти не опустити руки допоможе молитва.

Молитва матерям і дружинам за здоров’я воїнів, що хоробро захищають Україну. Господи, вбережи наших героїв

Ні для кого не секрет, що українські військові щоденно захищають країну на Донбасі. Підтримаємо їх добрим словом та молитвою.

Радуниця 2021: традиції поминального вівторка, що не можна робити в цей день та як поминати покійних

Радуницю завжди відзначають у вівторок другого тижня після одного з найбільших православних свят — Великодня. У 2021 році цей день припадає на 11 травня.