Що буде з цінами на продукти в Україні? Цукор, соняшникова олія і курятина коштують дорожче, ніж в Європі

З цінами на олію і цукор в Україні сталася справжня пожежа, адже всього лише за останні 12 місяців вони подорожчали на рекордні 60-65%.

Підвищення цін на продовольство завжди дуже гостро сприймається населенням, що і не дивно — зарплати не ростуть, а якось жити на щось треба. Зовсім недавно Росія припинила експорт вітчизняної гречки в деякі країни, серед яких опинилася й Україна. Діяти ці обмеження будуть з 5 червня по 31 серпня 2021 року.

Незважаючи на це, Мінекономіки заявило, що ні дефіциту крупи, ні її подорожчання не очікується. Втім, дорожчати більше і нікуди. Зараз кілограм гречки в середньому обійдеться покупцям в 40 гривень. Через такі цін багато українців змушені замінювати її іншими крупами.

Крупи на прилавку
Крупи на прилавку

Така ж неоднозначна ситуація і з соняшниковою олією, а також з цукром. Перша, наприклад, в Польщі обійдеться майже на 23% дешевше, ніж у нас, в Іспанії — майже на 40%. При всьому при цьому в цих країнах продається саме українська олія, яка виходить дешевше вітчизняних цін навіть, хоча її ще й доставляють. Експерти пояснюють це тим, що там нижчий ПДВ на продукти харчування в порівнянні з податком в Україні.

Що стосується цукру на прилавках наших супермаркетів, то в Мінекономіки обіцяють знизити ціни на нього вже до початку літа в середньому на 3 гривні.

Соняшникова олія та цукор

На подешевшання інших продуктів першої необхідності, таких як яйця, молоко, м’ясо і хліб, в найближчому майбутньому можна не розраховувати. Виходить, що навіть з урахуванням певної стабілізації цін на українському ринку їжа нашим громадянам обходиться все одно дорожче, ніж європейцям.

Далеко ходити не треба — в Польщі хліб дешевший на 20%, молоко на 35%, картопля на 33%, вершкове масло і зовсім майже на третину. Кошик з базовими продуктами з 18 позицій в Україні коштує 25,30 євро, а в Польщі 24,78, при тому, що там зарплати істотно вищі за українські.

З українськими зарплатами доводиться рахувати копійки
З українськими зарплатами доводиться рахувати копійки

Через те, що від державного регулювання цін на соціальні продукти уряд відмовився, а ринкових механізмів так і не з’явилося, українці при доволі скромних доходах змушені купувати продукти практично за світовими цінами, якщо не вище.

Схожі статті

Не зрадів: колишній Могилевської відреагував на її рішення вдочерити двох дітей – “Розпорядилася доля”

Колись, відома артистка Наталія Могилевська зустрічалася з продюсером Олександром Ягольником. На жаль, стосунки пари не привели до вічного шлюбу.

Все сталося не через жінку: таємниця розлучення Камалії та мільярдера Мохаммада Захура вийшла назовні

Богдан Беспалов розповів, що стало причиною негараздів у шлюбі Камалії та Захура, а також кінцевого рішення поставити крапку у стосунках. Про що промовчала пара?

55-річна Надія Матвєєва вразила зізнанням про операцію для найріднішої людини: “Найважче для мами”

Відома ведуча Надія Матвєєва показалася біля ліжка рідної людини. Вона розповіла, що трапилося з її мамою та зізналася, що сподівається на швидке покращення.

“Розділяє недосказаність і мовчання”. Екс-дружина Пономарьова Мозгова зробила заяву про стосунки з чоловіком

Відома українська продюсерка та колишня дружина Олександра Пономарьова Олена Мозгова вперше висловилася про стосунки з чоловіком на відстані.

Марія Яремчук вагітна: співачка не змогла приховати майбутнього поповнення і показала свій великий живіт

Знаменита українська співачка Марія Яремчук вже 5 років не виступає на сцені, однак нещодавно стало відомо, нібито артистка чекає на поповнення в сім'ї.

Повернення до Костянтина Меладзе, борги і таємні стосунки з відомим актором: як зараз живе Віра Брежнєва?

З моменту повідомлення про розлучення Віри Брежнєвої та Костянтина Меладзе пройшов майже рік, і за цей час багато чого змінилося. Як зараз живе співачка?