В українських школах хочуть ввести християнську етику: батьки сприйняли новину з бурхливим скандалом

З 1 вересня 2021 року в українських школах може з'явитися новий обов'язковий предмет під назвою "Основи християнської етики".

Пропозиція Міністерства освіти ввести до шкільної програми “Основи християнської етики” спричинила суперечки в соціальних мережах. Частина батьків учнів виступила проти цієї ініціативи, інші ж вважають, що предмет навчить дітей добру.

Бурхливі обговорення

У проекті нової програми для п’ятих-дев’ятих класів якості однієї з обов’язкових дисциплін пропонуються “Основи християнської етики”, що викликало цілу бурю обурення в мережі.

Підручник з основ християнської етики
Підручник з основ християнської етики

Так, з цього приводу у Facebook-групі “Батьки SOS” більшість висловилися категорично проти ініціативи:

  • “А чому б не ввести просто етику? Без релігійного підтексту. Адже по суті в більшості релігій принципи схожі. Не вбивай, не вкради… Чому не ввести просто етику нормальної людини, відповідальної за свої вчинки і поважаючої вибір інших?”, — пише Юля Кучерова;
  • “Взагалі-то в нашій країні свобода віросповідання. Не можна нав’язувати християнську мораль всім і кожному, це протизаконні дії. Якщо це буде предмет “світові релігії” — це нормально, по типу як світова історія. Загальна інформація для дітей без суб’єктивної оцінки вчителя на те, яка релігія хороша, а яка погана. Кожна людина приходить в цей світ вільною и має повне право в певному віці обрати свій шлях”, — пише Катерина Вересока;
  • “Я за те щоб ввели “Психологію”, бо вже вкрай бракує порозуміння між людьми. Досить корисно було би дітям з 5 класів вчитися розуміти, що таке поведінка, емоції та психологічна гігієна”, — пише Nataliya Sirant;
  • “Дітям треба сучасні знання давати. Біблію вони ще до школи пройшли, хто хотів”, — пише Julia Pi.
Коментарі батьків

Коментарі МОН

Голова комітету з питань освіти, науки та інновацій у ВРУ Сергій Бабак пояснив, що місцеві громади та школи самостійно прийматимуть рішення про те, чи запроваджувати даний предмет у програму учнів. МОН у цей процесс не втручатиметься.

Схожі статті

Альона Омаргалієва розповіла про третю невдалу вагітність від Тамерлана і назвала причину: “Він не в грі”

Знаменита українська співачка Альона Омаргаієва вперше розповіла про третю невдалу вагітність та зізналася, що стало причиною її втрати. Деталі в статті.

Коли королева вже не ти: Каменських, Таюне, Мейхер – зірки, які назавжди втратили колишню популярність

Ще два роки тому вони були на піку популярності та користувалися безмежним коханням багатомільйонної аудиторії шанувальників, які не пропускали жодного концерту..

Джамала вразила стильними образами для вагітних жінок, яким ось-ось народжувати – красиво та дуже комфортно

Співачка Джамала завжди вражала своїми оригінальними образами. Навіть будучи вагітною на останньому терміні, артистка виглядає неймовірно стильно. Конкуренцію їй може становити лише Лілія Ребрик.

Відмовився від Тіни Кароль після того, як вийшов з нею в люди: 45-річний Дан Балан показав нову дівчину

Відомий молдавський виконавець Дан Балан спростував стосунки з Тіною Кароль вперше за 3 роки, але зробив це одразу після того, як з'явилися новини про нову дівчину.

Мама Камалії у шкіряному костюмі засвітилася на вокзалі: проводила доньку до Англії. Повертати Захура?

Мама найбагатшої співачки України Камалії засвітилася на вокзалі у надзвичайно незвичайному екстравагантному образі, який підкреслював її індивідуальність.

Євген Кошовий чесно розповів, чи зіпсувалися стосунки “Кварталу-95” з Оленою Кравець, яка від них пішла

Олена Кравець вже протягом тривалого часу працює над власними творчими проєктами. Ексколега артистки Євген Кошовий розповів, чи змінились їхні стосунки після, того як Кравець пішла з "Кварталу-95".