Бакота – українська Атлантида

На Поділлі є село, якого немає на карті України. Але всі про нього хоча б раз чули, а дехто навіть бував тут.

Бакота – село, яке зникло з карти України ще в період Радянського Союзу. Тоді було обов’язковим показувати велич і могутність вже неіснуючої держави.

То з чого ж почалася історія невідомої відомої Бакоти?

До ХХ ст. Бакота була процвітаючим куточком України. Це місто пережило не одну татаро-монгольську навалу і вистояло. Згодом Бакота стала селом, а потім і взагалі зникла з мапи України, не встоявши перед технічним прогресом.

Бакота - село, якого немає на карті
Бакота – село, якого немає на карті

У 60-ті роки ХХ ст. почали ходити чутки про будівництво на Дністрі гідроелектростанції. А для цього треба було вирубати навколишні дерева, перенести цвинтар і відселити людей. Перед мешканцями тоді поставили доволі жорстку умову, за якою кожен житель Бакоти мав сам зруйнувати своє житло. Мешканці, не маючи вибору, переселялися у навколишні села. А через 20 років почалося заповнення басейну водою і будівництво гідроелектростанції, а ще через 6 років Бакота і кілька навколишніх сіл назавжди зникли під товщею води.

Дністровська ГЕС
Дністровська ГЕС

Проте це село відоме не лише тим, що з легкої руки керівництва вже неіснуючої держави зникло назавжди. Тепер це місце відоме неймовірними пейзажами,  сумною історією і як одне з нетуристичних, але дуже красивих місць України.

Місцевий житель Тарас Горбняк, родину якого виселили з села, зараз водить сюди екскурсії і розповідає, що село завжди було унікальним. Воно знаходилося в долині і від природних катаклізмів його захищали каньйони, а вода була надзвичайно чистою. А в деяких місцях річку можна було навіть перейти убрід. Фактично, село розташувалося у долині, звідки і його назва, яка з кельтської так і перекладається як заглибина.

Тарас Горбняк згадує, що під час будівництва Новодністровської ГЕС зникла не лише Бакота, а й ще 28 сіл, серед яких і село Стара Ушиця, яку ще називають Малою Швейцарією.

Окрім цього, клімат Бакоти та її околиць чудово підходить для вирощування унікальних сортів винограду, з якого виробляють однойменне вино.

Бакота як пам’ятка на мапі України про те, що природу треба підкорювати з розумом.

Схожі статті

Британка понад 2 тисяч разів зателефонувала до екстрених служб: що сталося і чим закінчилася ця історія

Іноді люди зловживають своїми можливостями. Зазвичай, це більш властиво для осіб, які мають владу - депутатів чи олігархів. Проте, дивні випадки трапляються не тільки з ними.

Зустрілися після 13 років розлуки: жінка побачила відео з безхатьком та впізнала у ньому свого брата

Іноді долю можуть вирішити декілька секунд. Випадкова зустріч чи збіг непередбачуваних обставин. Але цього разу вирішальним у долі родини став TikTok.

Босі мільйонери: подружня пара віддала людям 24 мільйони доларів, особисті речі та пішла жити до монастиря

Для когось щастя в грошах, а хтось може відмовитися від усього заради духовності. Після такого щедрого жесту, пара вимушена буде покладатися на доброту інших людей.

Чим жила найстарша жінка в історії: їздила на велосипеді до 100 років та бачила будівництво Ейфелевої вежі

Жінка з Франції прожила не тільки довге, а й дуже цікаве життя. Чим займалася, чим захоплювалася та багато іншого читайте у матеріалі порталу Сенсація.

Важить всього 10 кілограмів, а зріст менше метра: як склалося життя найнижчої жінки світу Джіоті Амге?

Одне можна сказати напевно, з її здатністю робити все з сонячним оптимізмом і незламною рішучістю, ніхто не повинен сумніватися в її амбіціях.

Жінка відростила 13-метрові нігті та потрапила у Книгу рекордів Гіннеса: яка довжина була у її попередників?

63-річна жителька Міннесоти почала відрощувати свої нігті ще у школі. Проте, вона не перша, хто має таке досягнення. Ким були її попередниці та який рекорд тримали вони?