Як приготувати цільнозерновий хліб: рецепт для початківців

Рецепт цього хлібу настільки простий, що його з легкістю приготує навіть новачок у цій справі. Розповідаємо, як це зробити ідеально.

Цільнозернове борошно характеризується високим вмістом частинок зерна. А вона у свою чергу корисна харчовими волокнами, вітамінами В і Е, мінералами, мікроелементами та білками. Тому вона не даремно вважаться більш корисною за білу. Тож такий хліб принесе вам не тільки бездоганний смак і задоволення, а й користь.

Рецепт цільнозернового хлібу

Для приготування візьміть інгредієнти:

  • 320 грамів цільнозернового борошна
  • 320 грамів білого борошна
  • 1,5 чайні ложки солі
  • 1 столова ложка цукру
  • 2 чайні ложки сухих дріжджів
  • 2 столові ложки рослинної олії
  • 1,5 склянки теплої води
Хліб

У чашу міксера перекладіть цільнозернове борошно, сіль, цукор та дріжджі. Ретельно перемішайте суміш. Далі поступово вливайте теплу воду та рослинну олію. Замісіть м’яке тісто. Замішувати його варто протягом 10-15 хвилин, щоб отримати бажану консистенцію. Тісто має легко відбиватись від стінок миски. Якщо у вас немає міксера – можна замісити тісто руками.

Присипте робочу поверхню борошном і скатайте тісто в шар. Накрийте мискою і залиште на 10 хвилин в такому положенні.

По закінченню зазначеного часу тісто обминають, складають в невеличкий шар і перекладають в глибоку миску. Попередню її потрібно змазати олією. Накрийте тісто харчовою плівкою і залиште на 1-1,5 години. Воно має піднятись в 4-5 разів. Тому заздалегідь плануйте, у яку миску ви покладете тісто.

Готове тісто злегка перемішайте, сформуйте хліб і перекладіть на деко. Його попередньо змастіть олією. Накрийте рушником і відставте на 45 хвилин. За цей час тісто збільшиться в об’ємі у 3 рази. На низ духовки поставте дві склянки води і лише потім відправте деко з хлібом, прибравши рушник.

Духовка має бути розігріта до 200 градусів. Час випікання — 35-40 хвилин, до готовності.

Коли хліб буде готовий — перекладіть на дерев’яну дошку або решітку. Накрийте рушником і дайте йому відпочити та охолонути. Потім наріжте і подавайте до столу.

Приємного апетиту!

Схожі статті

Такий Великодній смаколик точно здивує ваших гостей: святкові мафіни на сметані із солодкою глазур’ю

Відкрийте для себе секрет приготування незвичного смаколика на Великодній стіл. Запашні мафіни із солодкою глазур'ю стануть чудовою альтернативою паскам. Такий десерт сподобається всій родині.

Інтернаціональний пиріг родом з Франції, який успішно готують українки: оригінальна шарлотка має бути така

Сьогодні можна знайти мільйон рецептів Шарлотки. Кожна господиня намагалася додати чогось свого та вдосконалити процес до ідеалу. Українки впоралися з цим найкраще.

Повітряний апельсиновий пиріг. Ніжна і ароматна випічка до чаювання: печу такий кожні вихідні, і всі щасливі

Обов'язково спробуйте приготувати цей апельсиновий пиріг, і ви будете просто у захваті від неймовірного аромату, а також ніжного смаку цієї випічки.

Пряний морквяний кекс з горіхами, родзинками та лимонною глазур’ю: таку смакоту навіть бабуся не готувала

Обов'язково спробуйте приготувати цей неймовірний марканий кекс, який має неймовірний пряний аромат, а також начинку з горіхів. Вам обов'язково сподобається.

Домашні – найсмачніші: пишні ватрушки з сиром та ідеальним доповненням, які обожнюють всі дітлахи

Ватрушки — це неймовірна випічка, яка прекрасна знайома нам з дитинства. Такі ласощі можна було придбати в будь-який їдальні, пекарні, або спробувати у бабусі в гостях.

Часто купую по 1 лимону і за пів години готую смачний пиріг “Лимонник” – швидко та без зайвих клопотів

Бажаєте приготувати смачний та швидкий десерт для вечірніх посиденьок за чашкою кави чи чаю? Пропонуємо до вашої уваги пиріг "Лимонник", що не потребує багато часу та сил.