НВ опублікувало Топ-100 великих українців

Журнал НВ (суспільно-політичний журнал «Новое время») у №37 опублікував Топ-100 великих українців. У списку поруч з Мазепою і Шевченком поетеса Ліна Костенко й Митрополит Борис Ґудзяк.

Журнал (https://nv.ua/ukr/ukraine/) подав короткі відомості про людей, які визначали хід історії країни з часів Київської Русі і до наших днів. Виданням заявлено 100 осіб, хоч насправді розповідається про 103. Під одним номером вміщені Костянтин Острозький і його син Костянтин-Василь, так само − Богдан Ханенко і його дружина Варвара і наші сучасники − брати Віталій і Володимир Клички.

Сформувати вибірку редакція запропонувала іншій сотні авторитетних українців,  думка яких є еспертною. Їх список  подається.

Євген Коновалець, політик, військовий діяч

Серед названих великих українців більшість – 43 людини народилося у ХІХ ст. Половина списку складають діячі культури і мистецтва, третина політиків і військових діячів, дев’ятнадцять вчених і майже стільки ж письменників, семеро релігійних діячів і шестеро спортсменів, три підприємці.

Соломія Крушельницька, оперна діва

Серед найбагатших посіли місце княгиня Ольга, Ярослав Мудрий, Володимир Великий, Данило Галицький Костянтин і Костянтин-Василь Острозькі.

Найлюбливішим є Володимир Великий, який мав сім офіційних дружин. Від них – 13 синів і не менше 10 дочок.

Також журнал подає Топ-з видатних довгожителів, список яких очолив Петро Калнишевський (112 років, з виноскою, що редакція не впевнена стосовно цієї інформації, хоча спростування її також немає), Ліна Костенко (90+ років), Богдан Гаврилишин (90 років).

Ілля Мечніков, вчений, лікар

І Топ-3 великих українців з найкоротшим життям: Максим Березовський (31 рік), Віра Холодна (25 років) і Володимир Івасюк (30 років).

Серед Топ-5 великих українців, які найдовше мешкали закордоном: Серж Лифар (63 років, Франція), Ігор Сікорський (53 роки, США), Богдан Гаврилишин(44 роки, Канада, Швейцарія), Олександр Архипенко (41 рік), Володимир Винниченко (33 роки, Франція, недовго Австрія, Чехія, Німеччина).

Андрей Шептицький, Митрополит УГКЦ

Нобелівським лауреатом у сфері фізіології та медицини став Ілля Мечніков. Номінований, але передчасно пішов з життя письменник Іван Франко.

Визначено також Топ-15, яких експерти називали найчастіше. Перший у списку – Тарас Шевченко.

Всього у Топ- 100 великих українців 89 чоловіків і 14 жінок.

Олександр Довженко, режисер

 

Схожі статті

Відмовився від Тіни Кароль після того, як вийшов з нею в люди: 45-річний Дан Балан показав нову дівчину

Відомий молдавський виконавець Дан Балан спростував стосунки з Тіною Кароль вперше за 3 роки, але зробив це одразу після того, як з'явилися новини про нову дівчину.

Мама Камалії у шкіряному костюмі засвітилася на вокзалі: проводила доньку до Англії. Повертати Захура?

Мама найбагатшої співачки України Камалії засвітилася на вокзалі у надзвичайно незвичайному екстравагантному образі, який підкреслював її індивідуальність.

Євген Кошовий чесно розповів, чи зіпсувалися стосунки “Кварталу-95” з Оленою Кравець, яка від них пішла

Олена Кравець вже протягом тривалого часу працює над власними творчими проєктами. Ексколега артистки Євген Кошовий розповів, чи змінились їхні стосунки після, того як Кравець пішла з "Кварталу-95".

Колишня кохана Андрія Данилка розповіла про те, як негарно його покинула: навіть не розмовляли після цього

Знаменита українська акторка Радмила Щеголова, яка колись тісно співпрацювала з Андрієм Данилком вперше розповіла про стосунки з ним та відповіла на питання про роман.

І все-таки четвертого не вистачає: Ребрик зворушила смішним відео з трьома доньками та чоловіком у рожевому

Прекрасна дружна сім'я - троє чудових дочок, мила собачка, але чогось все одно не вистачає. Лілія Ребрик та Андрій Дикий натякнули на четверту дитину.

Тіна Кароль несподівано змінила колір волосся: відмінно поєднується з білим платтям та червоною помадою

Співачка Тіна Кароль готова йти на будь-які експерименти з образами, щоби привернути увагу публіки. Реакція шанувальників завжди перевершує всі очікування.