Яке свято 12 квітня 2022: що можна і не можна робити на день Іоанна Лествичника – традиції, прикмети

Сьогодні 12 квітня православна церква відзначає давно забуте свято - день Іоанна Лествичника, яке було витіснено з традиції радянським Днем Космонавтики.

Століттями наші пращури 12 квітня відзначали день Іоанна Лествичника, який був шанованим християнином свого часу. Втім, радянська пропаганда і боротьба з церковним життям витіснили пам’ять про святого. Натомість вся країна роками відзначала День Космонавтики, який став символом атеїстичного твердження про те, що Господа на небі немає.

Яке свято 12 квітня 2022

Втім, церковники бережуть згадки про Іоанна Лествичника, якому насправді і є присвячене 12 квітня. Вірянин 40 років жив у пустелі та вивчав Слово Боже. Він допомагав нужденним, а ще багато працював над переписуванням книг. Сьогодні можна у Всевишнього просити наснаги, мудрості, захисту та здоров’я. Зверніться до Господа такими словами:

Отче сиріт і знедолених Пристановище, Лікарю, що з легкістю приймаєш наші недуги на Себе, Преблагий Царю й Спасителю Ісусе Христе, прийми молитву від Твого (Твої) негідного (негідної) раба (раби): бо Ти прийняв молитву жінки хананеянки про її хвору дочку, і у всі дні Твого земного життя зцілював усякі недуги душевні і тілесні. Тому й зараз прошу, Пресвятий Владико, зціли мене, бо Ти милосердний і Чоловіколюбець. Амінь

А за народним календарем, який також забувся у вирі столітніх подій, 12 квітня відзначають повний перехід від зими до весни. Вважається, що домовик скидає кохужа і тому не слід його дражнити безладом у хаті. Худобу потрібно після заходу сонця зачинити у стайні.

Не можна також сьогодні лаятися, гриміти посудом або грюкати дверима.

Схожі статті

Яке церковне свято 12 квітня 2024 – все про цей день, що не можна робити та яким прикметам можна довіряти

Яке свято 12 квітня 2024? Дізнайтеся в нашому матеріалі, що це за день, які прикмети можна розпізнати, яких традицій дотримуються віряни та чого уникають.

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.

9 квітня: церковне свято сьогодні, кого вшановують, з чим бути обережним цього дня – не проливайте воду

Щоб дізнатися, яке церковне свято 9 квітня, ознайомтеся з нашою статтею. Чого не варто робити в цей день, чого уникати, а що навпаки приверне в майбутньому удачу?

Яке церковне свято 7 квітня 2024 року: День ангела, прикмети, традиції і що не можна робити в цей день

Церковне свято 7 квітня 2024 року можна дізнатися в нашому матеріалі. Що можна робити в цей день, і чого робити категорично не варто, повір'я та забобони.

Церковне свято 6 квітня 2024 року: в кого іменини, народні прикмети, і чого не можна робити в цю суботу

Церковне свято 6 квітня 2024 року можна дізнатися різними способами, але найкращий помічник у цьому – звичайний церковний календар. Усі деталі в матеріалі.