11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

За народним календарем 11 квітня 2024 року відзначається Берещення – день, коли на Русі вшановували найулюбленіше в народі дерево — березу, яку називали деревом життя, здоров’я та світла. У православ’ї береза ​​теж набула особливого звучання – за переказами, саме під цим деревом Богородиця та немовля Ісус ховалися від негоди.

Яке свято 11 квітня 2024

Яке церковне свято відзначають 3 травня
 Яке свято 11 квітня 2024

З давніх-давен жителі сіл ходили в гаї та ліси, щоб зібрати березовий сік. Цей продукт використовували у приготуванні битнів, які пили для підтримки здоров’я. Його давали хворим на очищення організму. У гаї ходили не лише за соком. Вагітні жінки прикладали до стовбура дерева долоні, просячи допомоги під час пологів та міцного здоров’я для малюка. Незаміжні дівчата водили навколо беріз хороводи, сподіваючись скоріше зустріти нареченого.

Не можна сушити білизну на вулиці, тому що це може спричинити проблеми в сім’ї.
Заборонено вплітати у коси білі стрічки – на жаль. Краще не зберігати рвані гроші в гаманці, оскільки це обіцяє збитки.
Не варто зберігати речі під ліжком – до неприємностей в особистому житті.

Заборонялося гостям забиратися і мити посуд, бо разом із сорому, за прикметами, гроші підуть.
Наші пращури помітили, якщо у цей день погода буде непогожою.

Багато соку на березі – до дощового літа. Якщо спочатку опушується береза ​​– чекай сухого літа, якщо вільха – мокрого. Сороки низько в’ють гнізда – влітку часто грози.

Цього дня православні християни також вшановують пам’ять святих Терентія, Помпія, Африкана, Максима, Зенона, Олександра, Феодора та інших.

Терентій жив у Карфагені і постраждав за Христа за імператора Декії. Одного разу імператор наказав усім підданим принести жертви язичницьким ідолам під погрозами. Багато християн, злякавшись, підкорилися, але Терентій та ще 40 людей заявили про свою вірність своїй вірі.

Святого та його трьох друзів ув’язнили. У камеру до Терентія та його друзів запустили змій, проте в’язні продовжували молитися і змії відступили. Тоді святих також засудили.

Схожі статті

Яке церковне свято 12 квітня 2024 – все про цей день, що не можна робити та яким прикметам можна довіряти

Яке свято 12 квітня 2024? Дізнайтеся в нашому матеріалі, що це за день, які прикмети можна розпізнати, яких традицій дотримуються віряни та чого уникають.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.

9 квітня: церковне свято сьогодні, кого вшановують, з чим бути обережним цього дня – не проливайте воду

Щоб дізнатися, яке церковне свято 9 квітня, ознайомтеся з нашою статтею. Чого не варто робити в цей день, чого уникати, а що навпаки приверне в майбутньому удачу?

Яке церковне свято 7 квітня 2024 року: День ангела, прикмети, традиції і що не можна робити в цей день

Церковне свято 7 квітня 2024 року можна дізнатися в нашому матеріалі. Що можна робити в цей день, і чого робити категорично не варто, повір'я та забобони.

Церковне свято 6 квітня 2024 року: в кого іменини, народні прикмети, і чого не можна робити в цю суботу

Церковне свято 6 квітня 2024 року можна дізнатися різними способами, але найкращий помічник у цьому – звичайний церковний календар. Усі деталі в матеріалі.

Коли і як святкують Різдво в Україні 2023-2024: основні дати за старим і новим календарем, традиції

Розповідаємо, коли святкують Різдво у 2023 році в Україні, які існують різдвяні традиції, заборони. Також дізнаєтеся, коли Різдво перенесли на 7 січня, про страви на Святвечір та інші цікаві факти.