Літні люди почали повільніше старіти: вчені називають причини

Люди старшого віку стали повільніше старіти. До такого висновку дійшли фінські вчені.

Функціональні здібності людей похилого віку сьогодні кращі порівняно з можливостями людей того ж віку тридцять років тому. До такого висновку дійшли фінські вчені, провівши дослідження й вимірявши показники людей у віці 75−80 років.

Про висновки науковців пише сайт Eurekalert.

Під час дослідження порівнювали фізичні та когнітивні показники людей, які сьогодні перебувають у віці від 75 до 80 років, з показниками людей цього віку в 1990-х роках.

Виявилося, що нинішнє покоління літніх чоловіків та жінок швидше, сильніше, з кращою реакцією, пам’яттю, логічним мисленням, ніж старі люди, які жили в 90-тих роках. При цьому функції легенів практично на однаковому рівні, стверджують вчені. Цікаво, що схожі дослідження фактично раніше не проводилися.

Старість
Старість

Науковці вважають, що краща м’язова сила і швидкість ходьби у сучасних старих людей пояснюється більшим розміром їх тіл і вищою фізичною активністю. А кращі когнітивні здібності, ніж у попередників, спричинені більш тривалою освітою. Також на функціональні здібності літніх людей позитивно впливають покращення охорони здоров’я, освітньої системи, умов праці, гігієни і харчування.

«Результати свідчать про те, що наше розуміння старшого віку є старомодним. З точки зору дослідника старіння, до середнього віку додається більше років», – зазначають вчені.

Дане дослідження було проведено на факультеті спорту та здоров’я в Центрі досліджень геронтології в Університеті Ювяскюля, Фінляндія.

Схожі статті

Які пенсії отримують Ротару, Поплавський та інші легенди естради: “Заправити машину і доїхати до Закарпаття”

Знаменитий український виконавець Іван Попович вперше висловився про пенсії для українських артистів, в особливості тих, які стали легендами естради та присвятили їй все своє життя.

34-річний Позитив зробив Мішель Андраде пропозицію і не стримав почуттів: “Тільки обіцяй, що назавжди”

Український виконавець, який відомий під псевдонімом Позитив, вразив мережу цікавою новиною. Чоловік публічно зробив пропозицію експідопічній Потапа.

Сніжана Єгорова вперше висловилася про старшу дочку: “Надто довго народжувала одного за одним трьох дітей”

Знаменита українська телеведуча Сніжана Єгорова, яка втекла з України ще в 2021-му і раптом вийшла на зв'язок та засудила свою дочку Стасю Ровінську.

“Якого чорта все скривати?”: колега Єфросиніної та Горбунова розкрив те, що так довго приховувала Маша

Український ведучий не зміг промовчати та прокоментував конфлікт, який став причиною скандалу між його колегами - Єфросиніною та Горбуновим.

“Драма може бути”: 34-річна Надя Дорофєєва вперше розповіла про конфлікти з Мішею Кацуріним після весілля

Артистка зізналася, що без суперечок в родині не обходиться, проте вони з чоловіком вміють вчасно розібратися та вирішити конфліктну ситуацію.

42-річна Катерина Кухар серйозно травмувалася та не змогла приховати сльози: “Не зможу закінчити цей тур”

Українська балерина вразила зізнанням про отриману на виступі травму. Через неї Катерина не зможе завершити свій тур, тож шанувальникам балету доведеться зачекати.