10 повчань преподобного Паїсія Святогорця про молитву

Людська душа, як й фізичне тіло потребує поживи. Поживою для неї є молитва. Але, на відміну від тіла, душу не «нагодуєш» будь-чим… Преподобний Паїсій Святогорець, старець з Афонської гори ділиться власним досвідом молитви як спілкування з Богом.

Відчуй себе маленькою дитиною

Молитися потрібно  з довірою маленької дитини до мами. Так, як ти відчуваєш спокій в обіймах матері, так само маєш знаходить безпеку, втіху, невимовну любов, з’єднану з божественною ніжністю. Той, хто хоч раз відчув присутність бога на молитві, же ніколи не захоче від нього відійти.

Не обкрадай себе, не молися квапливо

Христу наша молитва не потрібна − він має всього вдосталь, молитва потрібна нам. Тому, що тільки так ми спілкуємося з ним. Якщо ти не відкриваєш своє серце і не впускаєш туди бога, то твоя молитва мертва. На це потрібний час.

Полюби молитву

Молитва – це пожива для душі. Якщо не будеш їсти, пити, то помреш фізично. Без молитви настає духовна смерть.

Приготуйся до молитви

Перед початком молитви треба розкаятися і запевнити бога у смиренні, а вже тоді можна щось просити. Як перед Святим Причастям. Там приймаємо в себе Христа і отримуємо благодать. Тут спілкуємося з Господом і знову ж, отримуємо благодать. Як митар каявся, так і ти кажи: «Господи, я не достойний, але скажи лише слово і одужає душа моя.

Правильна молитва – «це суд до суду»(Св. Іоан Ліствичник)

Коли духовно здорова людина молиться і серце її не відкривається, то має шукати причину: може когось засудив, або промайнув помисел гордості чи, може, якесь бажання негідне точить голову, яке не дає зосередитися на молитві.

Твоя праця з думкою про Бога – це вже молитва

Якщо молишся без думки про Бога, то яка ж це молитва? Але, якщо працюєш і навіть розумово, але перебуваєш у присутності бога, то перебуваєш на молитві.

Поводься так, ніби Бог завжди поруч з тобою

Старайся завжди відчувати присутність Христа, Божої Матері, святих та поводь себе так, як ніби вони тут, хоча ми їх і не бачимо тілесними очима. Повсякчас себе запитуй: те, що я зараз роблю, угодно Йому? Чого мені треба уникати, щоб не засмучувати Його?” Поступово це стане твоїм внутрішнім станом. Так розвивається і росте любов до Бога.

Не примушуй себе молитися

До молитви не має бути слова «треба». Має бути бажання зустрічі з коханим Богом і тоді молитися буде легко і просто. Схочеш з Ним ділитися усім, що думаєш, відчуваєш, усіма подробицями, і часу не помічатимеш.

Щоб був духовний дохід – має бути духовний вклад

У молитві не можна себе принуджувати, не можна на себе давити. Якщо душа хвора і не готова звершувати поклони, то може Ісусову молитву вистачить помолитися чи якийсь псалм. Якщо дитина не має апетиту, то не будеш її напихати важкою стравою. Даєш їй щось з того, що вона любить, а коли видужує, то вже їсть більше, різне. Так само поводить себе і душа.

Схожі статті

Сильні молитви до Пресвятої Богородиці за здоров’я мами: молися тривало і з вірою в серці

Молитви дуже часто справді допомагають у важких життєвих ситуаціях, коли здається, що вже нічого не допоможе. Коли вже немає на що розраховувати, помоліться до Богородиці.

Сильні молитви за здоров’я мами: до Господа, Богородиці, Пантелеймона Цілителя і Ангела-Хоронителя

Молитва – це найсильніший засіб, який може допомогти в будь-якій скруті. А молитва за здоров'я мами – найкращий спосіб висловити їй свою любов і турботу та попросити Бога про її зцілення.

Молитви, які допомагають та захищають у важких ситуаціях на війні солдат та громадянських людей. Читайте з вірою!

Батько, Твоє слово каже, що воїн, покликаний на війну, повинен сміливо бити ворога та захищати Україну. Воїнові треба захищати свій будинок, свою сім'ю. Господи, допоможи мені в цьому. В ім'я Ісуса, амінь.

Молитва за зцілення хворих дітей від усіх недуг до Ісуса, Богородиці та Матрони Московської

Хвороба ніколи не обіцяє нічого хорошого, а особливо важко, коли хворіє дитина. У такі моменти не опустити руки допоможе молитва.

Молитва матерям і дружинам за здоров’я воїнів, що хоробро захищають Україну. Господи, вбережи наших героїв

Ні для кого не секрет, що українські військові щоденно захищають країну на Донбасі. Підтримаємо їх добрим словом та молитвою.

Радуниця 2021: традиції поминального вівторка, що не можна робити в цей день та як поминати покійних

Радуницю завжди відзначають у вівторок другого тижня після одного з найбільших православних свят — Великодня. У 2021 році цей день припадає на 11 травня.