Покійний режисер Роман Віктюк вважав себе громадянином світу, але його серце завжди належало Україні

17 листопада, у Москві, де й проживав, після ускладнень, спричинених коронавірусною недугою, на 85 році життя помер відомий театральний режисер Роман Віктюк. Його поховають у Львові, де він народився, на Личаківському кладовищі.

Бути похороненим у сімейному склепі, де спочивають батьки, було останньою волею Романа Віктюка.

Режисер серцем завжди був у Львові, де народився, де ходив у школу, де мав багато друзів і ніколи з ними не поривав. Його так і сприймали, як радянського, українського і російського режисера.

Маючи уже свій театр в Москві і гастролюючи світом, Віктюк завжди погоджувався на пропозиції поставити спектакль в Україні. Його приїзд завжди був подією і теплою зустріччю друзів – не має значення: шкільних, по акторському цеху, адже перша професія Романа була актор, яку він також розпочав у одному з львівських театрів.

Режисер підтримав Помаранчеву революцію в Україні.

Він із захопленням ділився враженнями про те, що до подій 2004 року, будучи в Америці, коли казав, що є українцем, то на це не було реакції. Однак, після подій на Майдані при згадці про Україну весь зал встав. Це його хвилювало і, в деякій мірі, його охоплювало почуття гордості. Бо він відчував свою приналежність до української нації.

У 2014 році він також не змовчав щодо подій на Донбасі: «Якщо ви не відчуваєте себе громадянами України, − звернувся він до мешканців  Донбасу,  − то залиште її в спокої. Як ще точніше можна висловити свою позицію?

Втім, метр сцени неодноразово стверджував, що він «громадянин світу». Думається, таке твердження також не було підсвідомою відповіддю на те, що у світі його сприймали як росіянина.

Подібно Ейнштейну, для якого домом була наука, Віктюк вважав своїм домом сцену.

Мій дім – це там, де театральні дошки. Коли виходиш на них, не має значення – це Росія, Канада, Америка, Україна, Англія … Дайте мені три дощечки, і мені добре, там вже можна грати спектакль. Там старт твоєї душі для польоту в вічність”, – казав він колись про сенс свого життя і творчості.

Фігурально виражатися, як і жити, майстер умів.

Схожі статті

“Є бажання”: 22-річна Анна Трінчер розповіла про нові стосунки після розлучення з Олександром Волошиним

Популярна акторка та виконавиця Анна Трінчер зізналася, як складалося її особисте життя за останні пів року. Похвалитися нічим, проте про досвід розповісти не зайве.

Потап заговорив про свої почуття до Насті Каменських у її день народження: про кохання навіть і не йдеться

Знаменитий український продюсер та репер Потап публічно привітав дружину з днем народження та заговорив про свої почуття до неї. Детальніше в нашому матеріалі.

“Ця дівчиночка, ця жіночка”: Аліна Гросу вперше розповіла про коханку свого обранця та знайомство з нею

Останні декілька років Аліна Гросу була не надто відвертою на рахунок своїх особистих стосунків з чоловіками, і на це було безліч причин. Однак, нещодавно вона розповіла, як дізналася про коханку.

Андрій Данилко розповів про своє весілля та зробив неймовірне зізнання про наречену: “Дуже трепетний момент”

Знаменитий український виконавець Андрій Данилко вперше розповів про своє весілля та зізнався, яким його бачить. Що очікує на наречену артиста?

Позитив зізнався, що стане батьком та розсекретив, хто подарує йому первістка: “Найкращий друг та мотиватор”

Довгий час про особисте життя відомого українського виконавця Позитива нічого не було чути. Чоловік уникав питань про романтичні стосунки. Проте, настав час і він розповів правду.

Шлюб з телеведучим перетворив її в “сіру мишу”: як виглядає перша дружина Юрія Горбунова, старша на 10 років

Перша дружина Юрія Горбунова повна протилежність його другої, медійної дружини – Каті Осадчій. Як виглядає жінка і де вона зараз знаходиться?